Losos s cvjetačom i keljem
Svježe i ukusno uz dodir sjevera
Počastite se zdravim obrokom od jednostavnih i ukusnih nordijskih sastojaka. U ovom je receptu losos, inače odličan izvor omega-3, kuhan „sous vide“ na pari kako bi se sačuvali svi vitamini i minerali. Dodaje mu se cvjetača i kelj bogat vitaminima te zajedno tvore svježe i ukusno jelo.
Sastojci
140 g fileta lososa
500 g cvjetače 1
litra povrtnog temeljca
500 g sojinog mlijeka
100 g jabučnog octa
1 paket kelja
50 g maslinovog ulja
sol, smeđi šećer, maslac i ulje sjemenki grožđa
Korak 1
Razrežite cvjetaču na komade. Odrežite vrh i ostavite ga sa strane kako biste napravili mješavinu sličnu kus-kusu. Odaberite najbolje komade i narežite ih na tanko.
Korak 2
Stavite ribu u vrećicu sous vide i vakumirajte je pomoću Electrolux vakumskog zatvarača.
Korak 3
Kuhajte cvjetaču u loncu na indukcijskoj ploči do pola. Ocijedite vodu, dodajte sojino mlijeko i kuhajte do kraja. Stavite cvjetaču u Electrolux blender, dodajte malo mlijeka iz iskuhane cvjetače i stavite na maksimalnu brzinu 3 minute. Dodajte otopljeni maslac i još jednom miksajte 3 minute. Ako je potrebno, dodajte mlijeka kako biste dobili željenu konzistenciju. Dodajte sol po želji.
Korak 4
Postavite Electrolux CombiSteamPro pećnicu na nisku temperaturu (51 Celzijev stupanj). Stavite vrećice sous vide s lososom u pećnicu na 25 minuta. Zahvaljujući vakumskom pakiranju i niskoj temperaturi, riba će zadržati svoj zadivljujući okus i dobiti neopisivo finu teksturu.
Korak 5
Uzmite malu zdjelicu i pomiješajte ocat i vodu, sol i šećer i malo ulja sjemenki grožđa. Prelijte ovaj octeni umak preko fino narezane cvjetače i dobro pomiješajte. Kad se riba skuha, izvadite je iz vrećice i osušite je na ručniku. Za posluživanje stavite žlicu pirea na tanjur s lososom na vrhu. Ukrasite zakiseljenom cvjetačom, listom kelja i kus-kusom od cvjetače.