Upute za kupnju

Pronađite kuhinjsku napu koja savršeno odgovara vašim potrebama

Stilovi

Kuhinjske nape međusobno se uveliko razlikuju po svom obliku i veličini.

Otočne nape – namijenjene su za kuhinje s otokom u sredini. Ove nape vise sa stropa.

Zidne nape – bez obzira na to radi li se o napama ravne izvedbe ili onim kaminskim, ovi sjajni uređaji dostupni su u različitim veličinama te se montiraju na zid.

Ugradbene nape – kako bi se savršeno stopile sa stilom vaše kuhinje, ove nape mogu se ugraditi u kuhinjski ormarić ili u radnu ploču.

Podugradbene nape - uštedite na prostoru tako da napu montirate ispod kuhinjskog ormarića, odnosno iznad ploče za kuhanje.

Savjet profesionalaca: prije nego što odaberete, provjerite koliko iznosi preporučena udaljenost između ploče za kuhanje i nape.

Kruženje zraka

Imate li vanjski odvod zraka?

Da - ekstrakcijske nape koriste vanjski odvod za izbacivanje ustajalog zraka. Duljina, savijeni dijelovi i vrsta materijala od koje je izrađena odvodna cijev utjecat će na protok zraka. 

Ne - recirkulacijske nape ne trebaju vanjski odvod zraka. One pročišćavaju zrak pomoću nekoliko filtera odstranjujući čestice i mirise.

Savjet profesionalaca: uključite napu prije nego što počnete kuhati kako biste aktivirali cirkulaciju ili ekstrakciju zraka.

Hrana

Ako obično kuhate aromatična jela ili imate veliku kuhinju, trebat će vam jača napa, i to ne samo zbog mirisa, nego i zato što se masnoća može nakupiti na teško dostupnim mjestima i oštetiti vam zidove.

Snaga

Ako imate priliku birati između napa s različitim kapacitetom, uputno je izračunati minimalni i maksimalni usisni kapacitet. Slijedite ove jednostavne korake:

1. Izmjerite dužinu, širinu i visinu svoje kuhinje

2. Pomnožite dužinu x širinu x visinu = kapacitet u kubnim metrima

3. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 6 = minimalni usisni kapacitet (šest izmjena zraka na sat pri laganom kuhanju, npr. pri ključanju na laganoj vatri)

4. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 12 = maksimalni usisni kapacitet (dvanaest izmjena zraka na sat pri prženju na ulju)

 

U pravilu se preporuča usisni kapacitet između 8 i 12.

Razina buke

Ako želite tiho okruženje bez buke koja će vas ometati, odaberite napu koja se odlikuje nižom razinom buke. Electrolux nape imaju razinu buke između 40 i 70 dB. Napomenimo, usporedbe radi, da šapat ima jakost zvuka od približno 40 dB, a normalan razgovor između 60 i 70 dB.

Kad su u pitanju ekstrakcijske nape, napomenimo da dizajn odvodnih cijevi utječe na razinu buke. Broj zavoja i poprečnih dijelova svedite na minimum te za odvodne cijevi odaberite vrstu materijala koji smanjuje razinu buke.

Filteri

Sve kuhinjske nape imaju filtere za masnoću na kojima se zadržavaju čestice hrane iz zraka. Ovisno o vrsti, filtere je potrebno redovito mijenjati (zamjenjivi) ili čistiti (višekratni). Stalne metalne filtere za masnoću moguće je smočiti i oprati ručno ili u perilici posuđa na 60-70°C.

Recirkulacijske nape imaju filtere od aktivnog ugljena koji odstranjuju mirise te koje bi trebalo očistiti ili zamijeniti svaka četiri mjeseca. Neki filteri od aktivnog ugljena su perivi.

Odaberite uređaj za sebe

Electrolux kuhinjske nape odlikuju se snažnim sustavom usisavanja zraka, tihim i učinkovitim radom i nagrađivanim dizajnom – pronađite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.