Pita od limuna i meringe

Sočni limun

Zlatna kora

Ova pita uvijek donese osmijeh na lica.

Sastojci za pitu od limuna s meringom

(Za jednu pitu širine 20 cm)

Patè sucree

50 g šećera u prahu, 130 g maslaca, 180 g brašna, 10 g vode

Puding

25 g brašna, 170 g šećera, 100 g soka od limuna, dva jaja, jedan žumanjak

1g soli

Korica 1 limuna

Poljupci

Dva bjelanjka, 100 g šećera, 35 g vode

Način pripreme

Pekar koristi Electrolux Assistent za izradu ukusnog peciva

1) Pripremite Patè sucrée

U Electrolux Assistent ubacite brašno, šećer u prahu i maslac te izmiješajte u teksturu sličnu krušnim mrvicama. Dodajte vodu i miješajte dok se ne oblikuje tijesto. Oblikujte tijestu u kuglu i prekrijte ga plastičnom folijom. Neka se odmara u hladnjaku oko 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Electrolux Kitchen Assistent
Upoznajte svog pomoćnika

Tucite i miješajte na svoj način za bolje pečenje. Assistent teške poslove čini lakima tako da imate više vremena za zabavne dijelove.

Electroluxov pekar pažljivo tijestom oblaže lim za pitu

2) Ispecite Patè sucrée

Pomoću valjka razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. Tijestom obložite dno i bočne stranice kalupa za pitu promjera 20 cm s dnom koje se skida. Ne zaboravite ukloniti rubove. Stavite obloženi kalup u hladnjak na 30 minuta. Kalup obložen tijestom sad je spreman. Stavite ga u pećnicu i pecite oko 10 minuta ili do zlatnožute boje. Ostavite sa strane.

Sastojci za meringu od limuna, spremni za pečenje

3) Napravite meringu

Za meringu, zakuhajte šećer i vodu. Kad zakuha, stavite termometar u lonac i izmjerite temperaturu. Kad sirup dosegne 110°C, istucite bjelanjke srednjom brzinom. Dok dosegne 120°C, skinite tavu s vatre. Uz indukciju postizanje ovakvih temperatura brzo je i jednostavno. Ulijte vrući sirup u zdjelu sa snijegom od bjelanjaka. 

Electroluxov kuhar polako dodaje sastojke za meringu

4) Usavršite meringu

Pazite da neprekidno miksate meringu kako se jaja ne bi zgrudala. Kad dodate sirup, nastavite s miksanjem dok zdjela ne postane hladna na dodir, a meringa se ohladi na 37°C. Napunite vrećicu za ukrašavanje meringom i držite je u frižideru do upotrebe.

Electroluxov pekar kombinira sve sastojke za nadjev

5) Napravite kremu od limuna

Za predivno glatki nadjev od limuna pomiješajte koricu limuna, sok od limuna i brašno kako bi nastala pasta. U zasebnoj zdjeli pomiješajte jaja, žutanjak, sol i šećer. Zatim pažljivo umiješajte sastojke. Miješajte dok smjesa ne postane glatka, a zatim ulijte kremu u ispečenu školjku za pitu.

Pekar nanosi glatku mješavinu za meringu na pitu od limuna s meringom

6) Osigurajte svježu boju limuna

Samo ulijte 100 ml vode u unutrašnjost pećnice. Okrenite regulator na simbol PlusSteam i zagrijte pećnicu na 150°C. Pritisnite tipku PlusSteam i stavite pitu. Pecite 20 minuta ili do zlatnožute boje. Ostavite pitu od limuna da se ohladi, pa je ukrasite meringom. Zašto ne biste upotrijebili plamenik kako biste meringu učinili hrskavom i dodali malo boje?

 • Pečeni cheesecake

  Glatka i kremasta torta od sira savršena je za ugađanje ljudima.

  Pečeni cheesecake
 • Čokoladna torta

  Tko može odbiti kremastu biskvitnu tortu od čokolade?

  Biskvitna torta od čokolade
 • Crème Brûlée

  Klasik za nekoga tko u životu treba malo slatkog užitka.

  Ručni plamenik karamelizira šećer na creme brulee