100 years of better living

100 years of better living

The past, present and future of better living 

Founded in Sweden in 1919 by entrepreneur Axel Wenner-Gren, Electrolux has shaped living for the better for 100 years by reinventing what great taste, careand wellbeing experiences for our consumers. This is our story.

Stoljeće ponovnoga otkrivanja udobnosti doma

Electrolux je osnovan s idejom proizvodnje lakših usisivača, jednostavnijih za upotrebu. Širom svijeta ti su usisavači promovirani kao sredstvo za poboljšanje zdravlja i higijene. Od inovacije osnivača Axela Wenner-Grena, koji je stavio metalne vodilice na usisivač Model V, do puštanja prvoga robotskog usisivača na svijetu na tržište, putovanje se nastavlja.

Stoljeće inovacija u njezi tkanine

Perilica rublja prozvana je najvećim izumom industrijske revolucije zbog utjecaja na ulogu žena u društvu. Uz različite doprinose, uključujući revolucionarnu perilicu rublja „plutajućega krila“ 1940.-ih, Electrolux je potrošačima omogućio da svoje vrijeme provode baveći se uistinu važnim stvarima, bez obzira je li to obrazovanje ili provođenje više vremena u krugu obitelji.

Stoljeće inovacija doživljaja okusa

Stvaranje ugodnih kulinarskih iskustava uvijek je bila pokretačka snaga naših inovacija u kuhinji. U povijesti smo se nadahnjivali jedinstvenom profesionalnom baštinom kako bismo to i ostvarili. Revolucionarni multipraktik Kitchen Assistent i CombiSteam pećnice samo su neki od primjera.

product exhibition

Electrolux Kitchen Assistent: prepoznatljiv klasik nordijskoga dizajna

Godine 1939. Electrolux je švedskome dizajneru i inženjeru Alvaru Lenningu dao zadatak pretvaranja profesionalnoga restoranskog kuhinjskog uređaja u manji, kompaktniji uređaj koji bi bio prikladan za kućnu upotrebu. Rijetki bi pomislili da će Electrolux Kitchen Assistent postati jedan od najdugovječnijih Electrolux proizvoda, hvaljen i zbog svoje čvrste pouzdanosti i dizajna.

Revolucionarni model V

Model V imao je metalne vodilice za klizanje podom kako bi učinkovito usisao prašinu i prljavštinu iako je bio manji i znatno lakši od svojih uspravnih prethodnika. Vodilice su bile Wenner-Grenova ideja. Nije odmogla ni činjenica da je uređaj bio dostojan predstavnik novoga industrijskog dizajna toga doba u duhu njemačkoga arhitekta Petera Behrensa.

Prva na svijetu: „Okrugla limenka“

Perilica posuđa D10, prozvana „Okruglom limenkom“, na tržište je puštena 1959. godine. Bila je to prva kompaktna perilica posuđa za upotrebu na radnoj površini. U vrijeme kada većina kuhinja nije bila prilagođena za ugradnju perilica posuđa, ovaj se model mogao koristiti u većini kuhinja, bez potrebe za većim zahvatima.