Švedski način
kuhanja bez bacanja hrane

Ništa nije toliko važno za naše zdravlje kao hrana. Međutim, to također ima ogroman utjecaj na stanje planeta – prehrambena industrija čini trećinu globalne potrošnje energije i više od 20 % emisija stakleničkih plinova*. Tim šokantnija je činjenica da bacamo čak 30 % hrane, unatoč činjenici da svaki deveti stanovnik Zemlje ode na počinak gladan**. Iz tog razloga želimo pomoći ljudima da donesu ispravne odluke o hrani bez odricanja.


* Izvor: UN-ovi ciljevi održivog razvoja, 2018.

** Izvor: UN-ovi ciljevi održivog razvoja, 2018.

Odgovorniji način kuhanja

Parne pećnice ne omogućavaju samo manju potrošnju masti i više očuvanih hranjivih tvari i minerala. Također osiguravaju brže vrijeme pečenja do 20% u usporedbi s konvencionalnim pećnicama. Razlog je što se toplina lakše prenosi vodom nego vrućim zrakom. To izravno znači smanjenje potrošnje energije, a time i negativan utjecaj na okoliš i na naš novčanik.

Izvrstan okus, hranjivo jelo!

Pečenje na pari mnogo je više od hrskave kore i sočne unutrašnjosti. Kombiniranjem topline i pare sprječavate isparavanje vlage, čuvajući ne samo okus, već i nutritivna svojstva, boju i vitamine.

Podgrijavanje hrane parom

Ne bacajte ostatke tjestenine ili riže. Funkcija "Podgrijavanje" omogućit će vam da ih učinkovito podgrijete – baš kao i kuhani krumpir. Tjestenina, riža i krumpir imaju tendenciju isušivanja kada se čuvaju u hladnjaku, a para im omogućuje obnavljanje vlage.

Parna pećnica savršena je za podgrijavanje povrća na pari – samo ga stavite na lim za pečenje i podgrijte na pari neposredno prije posluživanja. Nakon nekoliko minuta ponovno će biti savršeni!

Mi pazimo na vodu dok vi kuhate delicije.

SenseBoil® indukcijska ploča za kuhanje može se sama pobrinuti za vodu koja ključa. Automatski regulira temperaturu kako se tekućina približava vrelištu, nakon čega smanjuje snagu grijanja kako bi održala spori rad. To će vam uštedjeti energiju i omogućiti vam da se usredotočite na pripremu ukusnih jela umjesto da konstantno pazite vodu.

Izuzetno učinkovito kuhanje zahvaljujući indukciji

Precizna kontrola snage ploče i učinkovitost do 90% proizvedene energije za vas znači da je indukcija energetski učinkovita, što ćete primijetiti prilikom plaćanja računa za struju. Osim toga, trenutni odgovor na promjenu postavki idealna je temperatura gotovo u trenu.

Ladica NaturaFresh™ jamči svježije proizvode i do tri puta duže

Odjeljak hladnjak-zamrzivač NaturaFresh može održavati temperaturu od 0 °C – idealno za meso i ribu. To osigurava izvrsne uvjete za skladištenje proizvoda zahvaljujući mogućnosti reguliranja temperature i vlažnosti. Kao rezultat toga, hrana zadržava konzistenciju i svjež okus kao i neposredno nakon kupnje.

Dodatni ekosadržaji – velika ladica

Posebno smo dizajnirali ladicu s povrćem MaxiBox kako bismo omogućili skladištenje čak i najvećih proizvoda u hladnjaku. Zahvaljujući tomu, omogućuje vam jednostavno i učinkovito korištenje dostupnog prostora. U njega će stati i mreže s krumpirom i cijela lubenica.

#1 Koristite stvari koje imate u hladnjaku

Naš hladnjak često je pun proizvoda koji se približavaju isteku roka trajanja. Umjesto da ih bacite, vrijedi pronaći recept koji će nam omogućiti brzu pripremu ukusnog obroka. Od povrća možete napraviti zdrav i hranjiv wok, a od vrhnja, komada pancete, jaja i tjestenine možete složiti carbonaru u less waste verziji.

#2 Ne bacajte ostatke

Tijekom kuhanja formira se mnogo ostataka koji često automatski lete u kantu za otpad. U međuvremenu, mnogi od njih mogu se koristiti na kreativan način! Vodom nakon kuhanja povrća (bez soli!) možete zalijevati cvijeće, a kora nakon pojedenih banana može se politi kipućom vodom i ostaviti neko vrijeme, stvarajući biognojivo koje je sigurno za biljke.

#3 Opskrbite se dodacima za bolju održivost

Ne treba puno truda za brigu o okolišu. Tržište je puno dodataka koji će vam omogućiti da živite u skladu s prirodom. Zahvaljujući perlatoru slavine smanjit ćete potrošnju vode, platnena vrećica za kupnju učinkovito će zamijeniti one jednokratne iz trgovine dok će zdjele za vakumiranje produžiti vijek proizvoda koje držite u hladnjaku.

#4 Kupujte lokalno

Kada idete u trgovinu, pokušajte posegnuti za proizvodima domaće proizvodnje. Na taj način podržavate lokalne proizvođače i smanjujete emisije CO2.

#5 Odustanite od palmina ulja…

Ovaj popularni sastojak, koji se nalazi u mnogim kuhinjama diljem svijeta, štetan je ne samo za ljudsko tijelo, već i za okoliš. U procesu prikupljanja uništavaju se veliki dijelovi prašume, a ubijaju se i životinje i uništavaju čitavi ekosustavi. Mnogo su zdravije alternative suncokretovo ili maslinovo ulje.

#6 ... i folije

Umjesto toga, koristite posude za hranu koje se mogu hermetički zatvoriti ili staklenke. Zanimljiva su alternativa i zdjele za vakumiranje koji značajno produljuju svježinu pohranjenih jela.

#7 Ne bacajte hranu

Jeste li ikada kupili više hrane nego što možete pojesti? Pripremite zimnicu od voća i povrća! U tome će vam pomoći funkcija pasterizacije kojom su opremljene Electrolux pećnice.

#8 Osušite postupkom dehidracije

Osim gljiva, vrijedi isprobati i sušenje voća i povrća. To će omogućiti višestruko dulji vijek namirnica. Od jabuka možete napraviti hranjivi i zdravi čips, a suho povrće može biti dodatak juhama i umacima.

#9 Zamrzavanje hrane

Zamrzavanje je najučinkovitiji način dugoročnog skladištenja hrane. Stavite višak sastojaka ili pripremljene hrane u zamrzivač i posegnite za njima kad god vam zatrebaju.

#10 Planirajte svoje obroke

Odlazeći u kupnju, pripremite popis koji će uključivati sastojke za jela 2 – 3 dana unaprijed. To će vam uštedjeti vrijeme provedeno u kupnji, kao i bolje planiranje svakog obroka - tako da ćete baciti manje hrane. Osim toga, značajno ćete i uštedjeti.

#1 Povećajte radne značajke hladnjaka

Postoji mnogo načina za to. Najvažnije je osigurati odgovarajuću ventilaciju. Stoga nemojte pokrivati rešetke i ventilacijske otvore i vodite računa o ravnomjernoj raspodjeli namirnica unutar hladnjaka. Također, nemojte postavljati temperaturu prenisko, sve dok pohranjene namirnice to ne zahtijevaju. Što je niža temperatura, to je veća potrošnja energije!

#2 Koristite preostalu toplinu

Preostala toplina je stanje u kojem indukcijska ploča više ne crpi struju, ali i dalje proizvodi toplinu. Zahvaljujući preostaloj toplini, pripremu obroka možete završiti na ekonomičan način, uz značajnu uštedu električne energije.

#3 Pomozite perilici posuđa u borbi protiv zagorenog posuđa

Čak i najbolja perilica posuđa na svijetu može imati problema s pranjem najprljavijeg i zagorenog posuđa. Zato, prije nego što ih stavite u perilicu, ostružite neugodne ostatke ili ih pustite da se natapaju u sudoperu s toplom vodom i deterdžentom.

#4 Više nije uvijek bolje

Ako trebate prokuhati vodu, ulijte samo količinu koja vam je potrebna u čajnik ili posudu. To će vam uštedjeti vrijeme i novac. Štoviše, prilikom kuhanja u posudi koristite poklopac i postavite ju u samo središte polja grijanja.

#5 Iskoristite svoju perilicu posuđa na najbolji mogući način

Kada koristite perilicu posuđa, uvijek ju napunite u potpunosti. Stavite sve predmete u namjenske košare, izbjegavajući preopterećenje. Također, sprijateljite se s ECO programom koji pruža najveću učinkovitost u potrošnji vode i energije.

#6 Održavajte čistoću

Prljava indukcijska ploča za kuhanje negativno utječe na estetiku vaše kuhinje, a štoviše – povećava vrijeme potrebno za pripremu jela. Održavanjem reda i pranjem posuda nakon svake uporabe dobivate dvostruko!

#7 Iskoristite maksimum iz pećnice

Kada je pećnica već zagrijana, upotrijebite ju za pečenje nekoliko stvari odjednom. To će vam uštedjeti vrijeme i energiju.

#8 Kladite se na prirodu prilikom čišćenja

Ekologija u kuhinji nije samo smanjenje potrošnje energije. To su također ekoizbori tijekom čišćenja. Koristite sredstva za čišćenje provjerenih marki. Također možete koristiti sastojke kao što su soda bikarbona, kuhinjska sol, sok od limuna i ocat. Zahvaljujući njima, ne samo da ćete očistiti prljavu radnu ploču ili štednjak, već ćete i služiti prirodi i uštedjeti novac.

#9 Opskrbite se modernim posudama

Korištenje starih posuda utječe ne samo na okus jela, već i na potrošnju energije. Moderna indukcijska posuda brzo će se i ravnomjerno zagrijati, smanjujući gubitke energije.

Pogledajte uređaje

 • Piekarniki
  Pećnice

  Otkrijte doista intuitivne pećnice švedske marke Electrolux. Uz paru, ugrađene sonde i dostupne programe pečenja, možete se opustiti i pustiti pećnicu da se sama brine o izradi ukusnih jela. Izrazite svoju kreativnost.

 • Płyty grzejne
  Ploče za kuhanje

  Electrolux indukcijske ploče sigurne su za rad, jednostavne za čišćenje i nude iznimnu preciznost kontrole temperature. Zahvaljujući tomu, omogućuju vam da se uzdignete na višu kulinarsku razinu.

 • Zmywarki
  Perilice

  Diskretne, efikasne i energetski učinkovite – naše ugrađene perilice posuđa olakšavaju život vodeći računa o estetici okoliša.

 • Lodówki
  Hladnjaci

  Hladnjak Electrolux hlađenja od 360° štiti proizvode u svakom kutku i ladici. Za bolju kvalitetu života. Dizajniran u Švedskoj.