Čišćenje bez granica

Čišćenje bez granica

Bezgranično vam hvala!

Što ste kupnjom Electrolux usisavača podržali uspješnu akciju čišćenja podmorja. 

Ivana Nobilo photo

Hrvati i Slovenci zajedno očistili više od pedeset kilometara četvornih podmorja Savudrijske vale

Više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije očistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali. Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji Čišćenje bez granica uz luke Piran i Savudrija čišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zabratiji i Bašaniji. Time je otpad uklonjen s površine veće od pedeset kilometara četvornih.

Sudionici akcije istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju surađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.

Ciscenje bez granica
Hvala svima!

Neograničeno hvala svima koji ste sudjelovali u akciji ili joj pružili potporu! 

Marjan Radovic photo

Zajedno za čisto more!

Čišćenje podmorja organizirano je u suradnji s agencijom Promocija ronjenja čiji su glavni ciljevi uz promociju aktivnosti ronjenja, edukacija i ekološke akcije čišćenja okoliša. 

„Glavni je cilj ekološke akcije Čišćenje bez granica, osim samog čišćenja podmorja, povezivanje hrvatskih i slovenskih ronioca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode. Zbog toga je s akcijom povezana IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola. U sklopu nje djeca pod vodstvom instruktora ronjenja pomažu u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože, kazala je u Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja. 

Electrolux_čišćenje bez granica

Čišćenje bez granica i IV. Međunarodna dječja ronilačka eko-patrola održavaju se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Umaga i Grada Pirana.

Mario Siljeg i Dubravko Ponos

Hvala svima koji su na bilo koji način podržali akciju! 

„Ovo smo prekrasno more dobili na čuvanje za generacije koje dolaze i zbog toga se prema njemu trebamo odnositi odgovorno. Nažalost, čak sedamdeset i dva posto svih voda u Europi su zagađene mikroplastikom“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Đenio Zadković, gradonačelnik Pirana, kazao je kako se u akciji Čišćenje bez granica osjeća prijateljski duh ljudi s tamošnjeg područja. Tome je dodao: „Državne institucije, poduzeća i mi sami trebamo skupiti snage da pronađemo inovativan i efikasan način na koji ćemo održivo živjeti neovisni od plastike.“ S njim se složio Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, te rekao da granica služi i kako bi spajala, tj. isticala bogatstvo različitosti.

 

 

Djecja eko-patrola

Hvala dječjoj ronilačkoj eko-patroli.