Hrskavi kruh
Švedski hrskavi kruh peče se još od 500 godine p. n. e. Iako je teško povjerovati, ljudi su i onda preživljavali teške i hladne zime. Zapravo su shvatili na koji način mogu iskoristiti zimu; na primjer dodavanjem leda u tijesto za kruh. Kada se led otopio, u kruhu su ostali hrskavi mjehurići.
Sastojci
50 g maslaca,
340 g brašna
1 čajna žlica soli
1 prstohvat sode bikarbone
1 luk
2 dl bijelog vina
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
2. Dobro nasjeckajte luk.
3. Na malo maslaca popržite luk i dodajte bijelo vino.
4. Pustite neka se pirja 5 minuta.
5. U posudu stavite sol, brašno, sodu bikarbonu, maslac i luk.
6. Sve zajedno umijesite u glatko tijesto.
7. Ostavite u hladnjaku 1 sat.
8. Podijelite na četiri dijela i svali razvaljajte na 2-3- mm debljine.
9. U tijestu napravite rupice.
10. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite do zlatno smeđe boje i poslužite s tučenim maslacem.