Hrskavi kruh

Švedski hrskavi kruh peče se još od 500 godine p. n. e. Iako je teško povjerovati, ljudi su i onda preživljavali teške i hladne zime. Zapravo su shvatili na koji način mogu iskoristiti zimu; na primjer dodavanjem leda u tijesto za kruh. Kada se led otopio, u kruhu su ostali hrskavi mjehurići. 

Sastojci

50 g maslaca, 
340 g brašna
1 čajna žlica soli
1 prstohvat sode bikarbone
1 luk
2 dl bijelog vina

Priprema

1. Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.

2. Dobro nasjeckajte luk.

3. Na malo maslaca popržite luk i dodajte bijelo vino.

4. Pustite neka se pirja 5 minuta.

5. U posudu stavite sol, brašno, sodu bikarbonu, maslac i luk.

6. Sve zajedno umijesite u glatko tijesto.

7. Ostavite u hladnjaku 1 sat.

8. Podijelite na četiri dijela i svali razvaljajte na 2-3- mm debljine.

9. U tijestu napravite rupice.

10. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite do zlatno smeđe boje i poslužite s tučenim maslacem.