Dugina peciva

Dugina peciva

Prekrasno i prefino

Originalno iz Brooklyna u New Yorku, dugina peciva su obojena verzija običnog „bagela“. Ovaj impresivni efekt se postiže bojanjem tijesta i isprepletenim različitim bojama prije pečenja. Jednostavni recept koji slijedi preskače uobičajeni komplicirani korak prokuhavanja peciva i umjesto toga koristi parnu pećnicu za optimalne rezultate.  Nema razlike u okusu u usporedbi s normalnim „bagelom“ tako da slobodno uživajte uz svoje uobičajene omiljene dodatke.

Sastojci (za otprilike 10 peciva)

Sastojci (za otprilike 10 peciva)

4 dl tople vode

1 paket aktivnog suhog kvasca

1 žlica šećera

720 grama višenamjenskog brašna (ostavite malo sa strane)

2 žlice soli

1 žlica biljnog ulja + još malo za zamašćivanje posude

ružičasta, bijela i crna boja za hranu

Upute

 

1. Pomiješajte toplu vodu i šećer u posudi stojećeg miksera. Dodajte kvasac i pustite da odstoji do stvaranja mjehurića i pjene (otprilike 10 minuta). 

2. Dodajte brašno, ulje i sol u vodu.

3. Pomoću kuke za tijesto miješajte 5 minuta (ako ne koristite stojeći mikser, miješajte kuhačom sve dok ne postane pregusto za miješanje). Nakon otprilike 5 minuta uklonite tijesto iz zdjele i ručno ga valjajte još 5 minuta sve dok ne dobijete glatku (nimalo ljepljivu) konzistenciju. Ako je tijesto i dalje ljepljivo, pospite brašnom i mijesite sve dok ne izgubi ljepljivost.

4. Stavite tijesto u veliku zamašćenu posudu. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se na toplom mjestu diže 60 minuta sve dok se ne udvostruči u veličini.

5. Nakon dizanja tijesta pritisnite ga prema dolje i podijelite na 3 ujednačena komada. Obojite svaki komad različitom bojom za hranu. Preporuča se da svaki komad mijesite 10 - 15 minuta za dobru, ujednačenu boju. Tijesto koje ne koristite ostavite pokriveno plastičnom folijom tako da se ne isuši.

6. Razvaljajte tijesto na dasku za rezanje i narežite na trake od 2 cm x 15 cm. Uvijte tijesto kako biste stvorili spiralu i spojili krajeve. Ponovite s preostalim tijestom.

7. Postavite na lagano zamašćenu površinu, pokrijte čistom krpom i pustite da se diže sve dok se skoro ne udvostruči u veličini u prostoru bez propuha, otprilike 20 - 30 minuta.

8. Stavite peciva u pećnicu i 12 minuta pecite na niskoj pari na 150 °C. Podignite temperaturu na 200 °C i pecite još 10 minuta. Pustite peciva da odstoje pod ručnikom.