Pranje rublja uz uštedu energije – zašto prati rublje na 30 stupnjeva?  

Možete li zamisliti da odjeća može biti čista i zadržati jarke boje ako znatno smanjimo temperaturu vode pri pranju rublja? Pranje na 30 stupnjeva omogućuje učinkovitu i održivu njegu bez žrtvovanja rezultata koje očekujete od svoje rutine pranja rublja. 

30 degrees washing symbol and clothes in the background

Pranje odjeće na 30 stupnjeva – nova pravila igre za ekološku osviještenost   

Uređaji u kućanstvima odgovorni su za oko 30% svjetske potrošnje energije. Ta zapanjujuća činjenica ukazuje na važnost svakog odabira povezanog s našim domovima, kao i naš pristup iskorištavanju energije.  

Prošli su dani bespoštednog pranja na visokim temperaturama. Vrijeme je da prihvatimo činjenicu da pranjem na 30 stupnjeva također možemo dobiti čistu i svježu odjeću.
 
Uvedite male promjene u način na koji obavljate kućanske poslove i nove navike uskoro će vam postati rutina i utjecati na uštedu energije, a time i na manji račun za električnu energiju.

Izvanredni rezultati pranja na 30 stupnjeva  

Nova generacija perilica rublja nudi učinkovito pranje na nižim temperaturama, a istovremeno se brine za vaše tkanine i okoliš u jednom ciklusu.
 
Smanjenjem temperature pranja na 30 stupnjeva možete očistiti odjeću uz izvrsne rezultate! Tajna je u inovativnoj tehnologiji koja nam daje povjerenje u učinkovitost pranja na nižoj temperaturi i pomaže nam postići ciljeve održivijeg načina života.
 
Tako povezujemo ekološku osviještenost te udobnost i učinkovitost koju vaša obitelj zaslužuje. 

Zašto je pranje na 30 stupnjeva tako važno?

Ova mala promjena u navikama pranja rublja ima velike prednosti za sve nas: 

Ušteda energije i smanjenje emisija 

Pranje na 30 stupnjeva Celzijevih jednostavan je, ali bitan korak naprijed prema smanjenju računa za električnu energiju i emisije ugljika. Kad je riječ o utjecaju na okoliš, i mala promjena može puno značiti. 

Pranjem na nižim temperaturama nema potrebe za kupnjom nove odjeće  

Niže temperature nježnije su za odjeću, boje su postojanije, a vlakna zadržavaju kvalitetu. To znači da odjeća dulje izgleda kao nova zbog čega nema potrebe za kupnjom nove.

Štitimo oceane  

Pranje na nižim temperaturama može doprinijeti smanjenju mikroplastike koju sintetična vlakna ispuštaju u pranju. Tako možemo zaštititi život u moru i očuvati čistoću voda.  

Prednosti pranja odjeće na 30 stupnjeva  

Pranjem odjeće na niskoj temperaturi možete produljiti životni vijek vaših omiljenih odjevnih predmeta i smanjiti potrošnju energije. Moderne perilice rublja pružaju izvrsne ishode pranja odjeće na 30 stupnjeva bez žrtvovanja rezultata koje inače očekujete od uobičajenog pranja odjeće.  

Nastavite čitati i saznajte kako se pranje na 30 stupnjeva suočava sa svakodnevnim izazovima njege rublja u užurbanom kućanstvu, i to s nevjerojatnom lakoćom i dodatnim pogodnostima. 

1. Manja potrošnja električne energije  

Odaberite nižu temperaturu pranja i zakoračite u budućnost u kojoj je vaše kućanstvo dio rješenja za problem s kojim se svi suočavamo. Pranjem na 30 stupnjeva trošite znatno manje energije nego pranjem na višim temperaturama. Odlučno zakoračite prema održivijem načinu života
 
Ta mala promjena može imate velik utjecaj kad se pomnoži s milijunima kućanstava.

2. Manji troškovi električne energije

Pranje na 30 stupnjeva uspješna je strategija za smanjenje računa za električnu energiju. Za niže temperature potrebno je manje električne energije pa ćete ubrzo vidjeti kako se snižavaju mjesečni troškovi. Jednostavnim odabirom postavki s nižom temperaturom učinili ste korak naprijed prema značajnim uštedama na troškovima. 

3. Učinkovito čišćenje čak i na 30 stupnjeva 

Pogrešno se misli da se samo pranjem na visokim temperaturama može postići besprijekorna čistoća. Napredna tehnologija kojom su opremljene ekološke perilice rublja pružaju vam čistu odjeću uz znatno manji rizik od skupljanja i izbljeđivanja. Odjeća dulje zadržava intenzitet boja. 

4. Odjeća dulje traje 

Niže temperature vode nježnije su za vašu odjeću i produljuju joj vijek trajanja. Ako nam odjeća dulje traje, nećemo tako često kupovati novu. 

5. Jednostavnije pranje rublja i manji rizik od oštećenja odjeće

Pranjem na 30 stupnjeva štitite svoju odjeću, čak i kad perete šareno rublje zajedno. Čak i mješovito rublje izgleda svježe, boje ostaju postojane, a osjetljiva su vlakna zaštićena. 

Prihvatimo održive navike pranja rublja kod kuće  

Mnogi od nas usvojili su nove navike pranja rublja, peremo puni kapacitet, odabiremo niže temperature, a perilicu uključujemo po noći kad je jeftinija električna energija. Sve više rublje sušimo na zraku umjesto u sušilicama i tako pokazujemo svoju predanost zaštiti okoliša. 
 
U izvješću Istina o pranju rublja objavljenom 2023. istaknuto je da kad bi 52 % europskih kućanstava koja i dalje uglavnom peru na 40 °C i višim temperaturama (pad u odnosu na 63 % u 2021.) snizilo temperaturu pranja, razlika bi bila jednaka tome da se više od milijun automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem ukloni s cesta. 

To su značajne brojke i trebale bi potaknuti sva kućanstva da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena.

Pranje rublja u kućanstvu – kako do pozitivne promjene?  

Možda je teško povjerovati, ali svako kućanstvo, veliko ili malo, može utjecati na potrošnju resursa. Slijedite ove jednostavne savjete i doprinesite zaštiti okoliša. 

  • Perite rublje na 30 stupnjeva ili manje 
  • Kad kupujete nove uređaje, odaberite one s dobrom ocjenom energetske učinkovitosti
  • Umjesto punog ciklusa, pokušajte povremeno osvježiti odjeću kratkim pranjem na niskoj temperaturi ili na kratkom ciklusu s parom. Očistite mrlje prirodnim sredstvima kad god je to moguće 
  • Upoznajte značajke svoje perilice kako biste maksimalno iskoristili svaku postavku. Kada je potreban puni ciklus pranja, provjerite je li bubanj potpuno napunjen i odaberite ekoprogram kako biste smanjili potrošnju energije
  • Nosite odjeću više puta prije ponovnog pranja kako biste smanjili potrošnju energije  
  • Postavite vrijeme pranja na perilici tako da program počne tijekom noći kad je cijena električne energije obično niža 

Kako odabrati odgovarajuću perilicu rublja za pranje na 30 stupnjeva  

Kad dođe vrijeme za zamjenu stare perilice rublja, pri odabiru novog uređaja potrebno je pronaći pravu ravnotežu inovacije i jednostavnosti. Postići veću učinkovitost pranja rublja uz istovremenu zaštitu okoliša nikad nije bilo jednostavnije. 

  • Potražite modele opremljene ekološkim programima koji odgovaraju vašim potrebama. Fleksibilne postavke omogućuju da svaki komad odjeće dobije njegu kakvu zaslužuje
  • Energetska učinkovitost također je nešto što obvezno trebate uzeti u obzir jer tako smanjujete iznos računa i sudjelujete u ekološki osvještenijem načinu života
  • Odlučite se za perilicu s intuitivnim upravljanjem i funkcijama koje čine upotrebu jednostavnijom

FZa dodatnu pomoć pri kupnji nove perilice rublja, pogledajte naš vodič za kupnju

Česta pitanja – Odgovaramo na vaša najčešća pitanja  

Je li 30 stupnjeva dovoljno za pranje odjeće? 

Da, 30 stupnjeva dovoljno je za pranje odjeće, posebice ako upotrebljavate deterdžente namijenjene pranju na nižim temperaturama i tehnološki napredne perilice koje daju visokoučinkovite rezultate na niskim temperaturama.  

Mogu li prati vunu na 30 stupnjeva?  

Mnogi odjevni predmeti izrađeni od vune mogu se prati na 30 stupnjeva. Međutim, i dalje je bitno slijediti upute za održavanje i savjetujemo upotrebu posebnog deterdženta za vunu. 

Smatra li se pranje na 30 stupnjeva hladnim pranjem? 

Pranje na 30 stupnjeva smatra se toplim pranjem. Hladno pranje obično se odvija pri 20 stupnjeva ili nižim temperaturama. 

Koliko traje pranje odjeće na 30 stupnjeva?

Ovisno o modelu uređaja i odabranom programu, trajanje ciklusa od 30 stupnjeva može trajati 30 minuta ili više. Najnovije perilice rublja omogućuju vam da prilagodite trajanje ciklusa pranja prema svojim potrebama. 

Hoće li ciklus pranja na 30 stupnjeva ubiti bakterije? 

Pranje na 30 stupnjeva možda neće ubiti sve bakterije, ali može biti učinkovito s pravim deterdžentom i u slučaju manje zaprljanog rublja. 

Mogu li na 30 stupnjeva prati šareno rublje?

Da, uz neke mjere opreza, možete na 30 stupnjeva prati i šareno rublje. Međutim, uvijek je bolje bijelo i svijetlo rublje prati odvojeno od šarenog rublja.