Savjeti za uštedu energije – izvucite najbolje iz svojih kućanskih uređaja 

Primjenom jednostavnih savjeta za uštedu energije na svakodnevne navike u kućanstvu možete optimizirati učinkovitost svojih kućanskih uređaja i smanjiti potrošnju energije, bez narušavanja udobnosti i praktičnosti. 

U užurbanim kućanstvima lako je previdjeti koliku količinu energije troše naši uređaji. Uređaji koje rabimo svaki dan, kao što su perilica posuđa, pećnicahladnjak, imaju bitnu ulogu u održavanju besprijekornog i učinkovitog kućanstva. No, ti uređaji kojima toliko vjerujemo mogu predstavljati značajan udio naše potrošnje energije. 

Woman loading an Electrolux washing machine

Ušteda energije u kućanstvu – četiri savjeta koji čine razliku 

Slijedite naše savjete za uštedu energije i zajedno možemo stvoriti bolji način života za svoju djecu i buduće generacije.  

1. Zamijenite stare uređaje energetski učinkovitijim modelima

Kada dođe vrijeme za zamjenu starih uređaja, uzmite u obzir prednosti prelaska na energetski učinkovite modele. Iako početni trošak može biti nešto veći, to će se nadoknaditi primjetno manjim iznosom računa za električnu energiju. 

Potražite proizvode s visokom ocjenom energetske učinkovitosti. S obzirom na potrošnju energije, uređaji imaju ocjenu od A do G, pri čemu je A+++ najučinkovitiji.

2. Uključite uređaj kad je cijena električne energije niža

Raspitajte se kod svojeg opskrbljivača električnom energijom kako odrediti razdoblja kada su cijene električne energije najpovoljnije. Danas većina opskrbljivača ima aplikacije koje vam omogućuju uvid u najisplativije vrijeme za rad uređaja kao što su perilice posuđa, perilice i sušilice rublja.

Primjerice, pokrenite perilicu posuđa navečer kad su cijene električne energije često niže. 

3. Upoznajte se sa značajkama i mogućnostima svojih uređaja. 

Od svojih kućanskih uređaja uvijek očekujemo visoku učinkovitost. Odvojite vrijeme i pročitajte korisničke upute svojeg uređaja kako biste doznali više o značajkama koje omogućuju uštedu energije i dobili najbolje rezultate, svaki put.

Na primjer, neke perilice rublja nude kraćes cikluse s parom za odjeću kojoj nije potrebno detaljno pranje, čime se značajno smanjuje potrošnja vode. 

4. Uključite ekološki način rada za manju potrošnju energije

Uključite ekološke postavke na svojoj  perilici rubljaperilici posuđa. Voda se zagrijava na nižu temperaturu čime se štedi energija. Dulji ciklus pranja omogućuje dobre rezultate u slučaju pranja uobičajene količine odjeće bez tvrdokornih mrlja. 

Kako uštedjeti energiju pri upotrebi kućanskih uređaja 

Možete smanjiti potrošnju energije ako malo promijenite način na koji upotrebljavate kućanske uređaje. Slijedite ove savjete za uštedu energije pri upotrebi najvažnijih kućanskih uređaja i zajedno možemo postati energetski učinkovitiji, smanjiti troškove energije i pozitivno utjecati na okoliš. 

Perilica posuđa – ekološke navike za čišći ciklus 

Otkrijte pametne načine za smanjenje potrošnje energije pri upotrebi perilice posuđa – odaberite odgovarajući prašak ili tablete za optimalnu učinkovitost. Uz naše savjete za uštedu energije, svaki ciklus pranja može biti djelotvoran i energetski učinkovit. 

 • Uključite ekološki način rada: Na perilici posuđa odaberite ekološki način rada koji troši manje vode i štedi energiju. Posuđe će biti blistavo čisto iako možda potraje malo dulje
 • Uređaj uključite kad je u potpunosti napunjen: Ispravno popunite perilicu posuđa kako bi rjeđe prala s punim kapacitetom i tako uštedite energiju
 • Uklonite ostatke bez ispiranja: Prljave tanjure nije potrebno ispirati u sudoperu prije stavljanja u perilicu posuđa. Perilica će učinkovito ukloniti naslage hrane na vašem posuđu. 
 • Redovito čistite filter: Produljite radni vijek i učinkovitost svoje perilice posuđa redovitim čišćenjem filtera. 

Pećnica – najbolji načini za uštedu energije pri pripremi jela  

Od pečenja mesa do kolača, naši savjeti za uštedu energije, kao što je kuhanje više jela istovremeno, mogu vam pomoći da svoja omiljena jela poslužite bez velike potrošnje energije. 

 • Pripremite veće količine: Pripremite dodatne porcije i spremite ih u posude za čuvanje hrane in the fridge or freezer for future meals so nothing goes to waste 
 • Pazite na temperaturu: Provjerite recept kako biste bili sigurni da je pećnica postavljena na pravu temperaturu. Više temperature troše više energije.  
 • Ne otvarajte vrata pećnice: Izbjegavajte otvaranje vrata kad pećnica radi. Toplina izlazi zbog čega pećnica mora jače raditi i trošiti više energije
 • Preskočite zagrijavanje: Moderne pećnice brzo postižu potrebnu temperaturu. U većini slučajeva možete preskočiti zagrijavanje i tako uštedjeti energiju 

Štednjak – učinkovita priprema brzih obroka 

Iskoristite vrijeme kuhanja najbolje što možete, a istovremeno smanjite potrošnju energije. Naši praktični savjeti za uštedu energije pomoći će vam napraviti ukusna jela na ekološki način.

 • Upotrijebite poklopac: Poklopite lonac poklopcem i smanjite vatru kako biste sačuvali energiju
 • Odaberite odgovarajuće posuđe: Upotrijebite lonce i tave s ravnim dnom koji veličinom odgovaraju površini koja se grije što omogućava optimalnu distribuciju topline
 • Planirajte pripremu jela: Namirnice pripremite unaprijed, a štednjak uključite tek kad ste spremni početi kuhati. Time štedite energiju, a nećete oštetiti dno lonca koji predugo prazan stoji na vatri

Hladnjak – savjeti za uštedu energije i očuvanje svježine namirnica  

Osigurajte savršenu ravnotežu između čuvanja svježine namirnica i niske potrošnje energije. Ove male promjene omogućit će učinkovit rad hladnjaka uz istovremeno čuvanje kvalitete namirnica dulje vrijeme.

 • Provjerite postavke temperature: Uvijek slijedite preporučene postavke temperature za svoj hladnjak. Idealna temperatura najčešće se nalazi između tri i pet stupnjeva Celzijusa
 • Redovito čistite i odmrzavajte hladnjak: Redovito čistite i odmrzavajte hladnjak kako bi uvijek radio na optimalnoj razini 
 • Dobro rasporedite namirnice: Namirnice koje često upotrebljavate, kao što su maslac i mlijeko, spremite tamo gdje su najdostupnije. Tako će vrata hladnjaka kraće biti otvorena čime se gubi manje energije.
 • Ispravno upotrebljavajte ladice u hladnjaku: Upotrebljavajte ladice i police za ispravno čuvanje različitih vrsta namirnica. Na primjer, neki hladnjaci imaju svježu zonu sa savršenim uvjetima za čuvanje hranjive vrijednosti voća i povrća što je dulje moguće, čime se smanjuje otpad

Perilica rublja – pametnija upotreba energije za čišću odjeću  

Promijenite svoje navike pranja rublja uz naše savjete za uštedu energije. Možete postići besprijekorno čiste rezultate i doprinijeti održivosti u isto vrijeme.

 • Uključite ekološki način rada: Odaberite ekološki program za uštedu energije s uobičajeno zaprljanom odjećom. Ciklus pranja dulje traje, ali rabi manje vode čime se štedi energija
 • Upotrebljavajte odgovarajući deterdžent: Deterdženti s formulom za uklanjanje mrlja omogućuju pranje na nižim temperaturama s izvanrednim rezultatima
 • Odaberite čišćenje uz pomoć pare: Odaberite funkciju za čišćenje uz pomoć pare za odjeću kojoj je potrebno tek malo osvježenja kako biste značajno smanjili potrošnju energije 
 • Redovito čistite filtere: Čisti filteri omogućuju optimalan rad, svaki put

Sušilica rublja – savjeti kako produljiti životni vijek odjeće 

Sušenje u sušilici rublja i ušteda energije mogu biti savršen par ako slijedite jednostavne savjete za uštedu energije koje lako možete uključiti u svoje svakodnevne navike.

 • Sušite rublje na zraku kad je to moguće: Najviše energije uštedjet ćete ako odjeću objesite vani na sušenje. Ako vam je tako praktičnije, odjeću prvo ostavite da se suši vani, a zatim stavite na kratki program sušenja kako biste uštedjeli energiju i osušili odjeću do kraja 
 • Odaberite odgovarajući program: Odaberite program u skladu s odjevnim predmetima koje želite osušiti za optimalnu energetsku učinkovitost. Za osjetljivo rublje poput svile potrebna je niža temperatura kako bi se izbjeglo oštećenje tkanine. Najnoviji pametni modeli sušilica rublja prilagođavaju vrijeme i potrošnju energije na temelju količine rublja
 • Redovito čistite filtere: Većina modernih sušilica rublja pokazat će kada je potrebno očistiti filtere kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka tijekom sušenja

Male promjene u našim svakodnevnim navikama mogu dovesti do uštede energije u kućanstvu i održivije budućnosti. Pametnim korištenjem kućanskih uređaja, kao što je odabir ekološkog načina rada perilice posuđa, svi možemo imati koristi od značajnog smanjenja potrošnje energije u našem domu.  

Savjeti za uštedu energije za manje kućanske uređaje  

Energiju možete uštedjeti i na malim kućanskim uređajima koje svakodnevno upotrebljavate. Isprobajte ove jednostavne, ali učinkovite savjete:  

Upotrijebite kuhalo za vodu za uštedu energije i veću učinkovitost 

Zakuhajte samo vodu koju namjeravate upotrijebiti. Kod pripreme jela, kuhanje vode u loncu troši manje energije nego dodavanje kipuće vode iz kuhala za vodu. 

Uključite mikrovalnu pećnicu za pripremu jela na brzinu uz minimalnu potrošnju energije 

Mikrovalna pećnica energetski je učinkovit način za pripremu malih porcija ili podgrijavanje ostataka. 

Otkrijte prednosti uređaja za sporo kuhanje 

Sporo kuhanje jedan je od najboljih načina za pripremu ukusnih jela, a omogućuje značajne uštede energije. 

Imajte na umu potrošnju energije pri upotrebi usisavača 

Redovito mijenjajte ili praznite sakupljač prašine kako bi vaš usisavač uvijek radio kako treba. Ne zaboravite očistiti ili zamijeniti filtere po potrebi. Punjivi usisavači mogu se priključiti i puniti kada je cijena električne energije povoljnija, često kasno navečer ili noću.   

Udišite svjež zrak zahvaljujući pročišćivaču zraka 

Postavite pročišćivač zraka u središte prostorije gdje postoji dobar protok zraka, dalje od zidova i kutova, za optimalnu učinkovitost.

Ako odaberemo energetski učinkovite proizvode i slijedimo savjete za uštedu energije u kućanstvu, male promjene u svakodnevnom životu usmjerit će nas na ekološki put prema smanjenoj potrošnji energije. Zajedno se možemo okrenuti održivijim kućanstvima i uštedi energije u vremenu koje dolazi.