Deset osnovnih načina kako produljiti životni vijek odjeće     

Doznajte najbolji način za čuvanje odjeće i dugotrajne prednosti odgovarajuće njege.

Tu i tamo u najudaljenijim zakutcima ormara pronađemo nekoć omiljene odjevne predmete koji pokazuju znakove zanemarivanja – boje su izblijedjele, tkanina se razvukla, a tu su i tvrdokorne mrlje kojih se nismo uspjeli riješiti. Često je to rezultat loših navika i neodgovarajuće njege, a rjeđe prolaska vremena. 

Ispravna njega odjeće nije samo želja da dobro izgledamo i ugodno se osjećamo. Pažljivim i učinkovitim metodama za održavanje i dugovječnost odjeće pokazujemo predanost osvještenijem načinu života. Slijedite naših deset savjeta za njegu rublja kako biste očuvali kvalitetu svoje odjeće i uštedjeli, a istovremeno pozitivno utjecali na okoliš i planet na kojem živimo.  

Folded clothes together with hanging clothes

 

1. Simboli na etiketi – pažljivo proučite upute za održavanje  

Poznavanje jedinstvenih potreba različitih vrsta tkanine ključno je kako bi odjeća zadržala svoj najbolji izgled. 
 
Odgovarajuća temperatura vode jedan je od bitnih uvjeta za očuvanje jarkih boja, dubinsko čišćenje ili uklanjanje mrlja. Vruća voda čini čuda kad je riječ o uklanjanju bakterija, dok hladna voda omogućuje nježnu njegu osjetljivoj odjeći jarkih boja.   
 
Prije prvog pranja odvojite trenutak i pročitajte simbole s uputama za njegu na svakom komadu odjeće. To je posebice važno u slučaju lanene odjeće i drugih prirodnih vlakana.    
 
Ovaj jednostavni korak neophodan je za odabir točne temperature vode i odgovarajućeg ciklusa pranja. Slijedite upute na etiketi za pažljivu brigu o odjeći i dugovječnost vaših omiljenih komada.   

2. Umjetnost razvrstavanja rublja  

Razvrstavanje rublja nije samo nužan dio odgovarajuće njege odjeće, već je i savršen način da uključite cijelu obitelj u obavljanje kućanskih poslova. 


Upoznajte simbole na etiketi i razvrstajte rublje na bijelo, tamno i svijetlo te odjeću kojoj je potrebno kemijsko čišćenje.   
 
Zatim razvrstajte rublje prema vrsti tkanine. Postići ćete bolje rezultate pri uklanjanju mrlja, čuvanju boja i zaštiti osjetljivog rublja ako slične tkanine perete skupa, na primjer, debele vunene džempere ili pamučne majice i košulje.  
 

3. Uklanjanje mrlja – odmah reagirajte  

Kad je riječ o novonastalim mrljama, potrebno je što brže djelovati. Što dulje ostanu na tkanini, to ih je teže kasnije ukloniti.      
 
Odmah na mrlju nanesite prirodna sredstva za uklanjanje mrlja. Na tvrdokorne mrlje pokušajte primijeniti mješavinu octa i sode bikarbone u jednakim omjerima. Pastu nanesite na mrlju, lagano utrljajte i stavite prati na niskoj temperaturi. Prirodna rješenja učinkovit su i održiviji način za njegu rublja.  
 
Ako vam je tako jednostavnije, također možete primijeniti i odstranjivač mrlja u olovci. Zahvaljujući tom jednostavnom rješenju, ne morate se brinuti da će uobičajene mrlje uništiti vaše omiljene odjevne predmete.  

4. Optimalna briga o odjeći može značiti i manje pranja 

Nije uvijek potrebno prati odjeću nakon svakog nošenja. Traperice, džemperi i kaputi uglavnom ostaju čisti i nakon više nošenja.

Nadalje, pametne perilice rublja sa značajkom pare pružaju temeljito, ali nježno čišćenje, savršeno za osvježavanje odjeće koja ne zahtijeva potpuno pranje.    
 
Rjeđim pranjem rublja štedite vrijeme na samom pranju i smanjujete potrošnju energije i vode. Usvojite ovu odličnu naviku ako želite da vam odjeća dulje traje i izgleda kao nova.  

5. Nemojte prepuniti perilicu rublja – pronađite pravu ravnotežu   

Pokretanjem ciklusa pranja kada perilica nije puna nepotrebno trošite vodu, dok pranje previše rublja odjednom nije dobro ni za vašu odjeću ni za perilicu. Potrebno je pronaći pravu ravnotežu za optimalnu njegu odjeće.


Zbog prevelike količine rublja perilica ne uspijeva učinkovito očistiti vašu odjeću, a međusobno trljanje oštećuje vlakna. Također postoji mogućnost da se ostatci deterdženta ne isperu do kraja i ostave mrlje na odjeći. Odgovarajuća količina rublja bitan je uvjet za dobro oprano rublje. 
 
Dobar savjet kaže da napunite otprilike tri četvrtine bubnja i ostavite dovoljno prostora za slobodno kretanje odjeće, otprilike veličinu dlana između odjeće i stijenke bubnja.  

6. Odaberite odgovarajući program pranja  

Odabir odgovarajućeg programa pranja na perilici također će pomoći da se pravilno brinete o svojoj odjeći.    
 
Neodgovarajući omjer vode i trajanja ciklusa može pridonijeti trošenju odjeće i nepotrebnom trošenju energije, što negativno utječe na vaš novčanik, odjeću i okoliš.   
 
Kako biste se ispravno brinuli o svojoj odjeći, odaberite perilice rublja s pametnim značajkama koje inteligentno prilagođavaju trajanje, količinu vode i energije ovisno o količini rublja.  

7. Pametna upotreba deterdženta – manje je više 

Ako pri pranju rublja trošite previše deterdženta, to može dovesti do stvaranja previše mjehurića koji zarobljavaju prljavštinu i druge tragove u tkaninu.  
 
Dodavanjem pretjerane količine deterdženta možete onemogućiti ispravno pranje odjeće. Provjerite upute na deterdžentu i pridržavajte se preporučene količine za optimalnu njegu odjeće.   


Također provjerite upotrebljavate li odgovarajući deterdžent za svoj model perilice. Razlika između perilice rublja s prednjim i gornjim punjenjem također će utjecati na odabir deterdženta.
 
Vaša će odjeća dulje trajati uz odgovarajuću njegu. 

8. Lakše glačanje  

Upotreba glačala ili parnog uređaja dobra je vještina koju bi svatko trebao savladati kako bi odjeća izgledala svježe i čisto.  
 
Za početak provjerite da na etiketi s uputama za njegu odjeće nije zabranjeno glačanje. Slijedite preporuke za odgovarajuću temperaturu glačanja. Parne uređajeglačala uvijek rabite u skladu s uputama u korisničkom priručniku. 
 
Organizirajte si posao tako da se riješite glačanja brzo i bez puno muke:  

  • Grupirajte odjevne predmete prema vrsti tkanine i temperaturi. Tako ubrzavate proces i izbjegavate stalno mijenjanje postavki temperature.
  • Držite pri ruci vrč destilirane vode za napuniti spremnik vode na glačalu. 
  • Prvo riješite jednostavne predmete, kao što su majice i jastučnice, zatim prijeđite na one za koje je potrebno nešto više vremena. Uz sustavan pristup, bit ćete gotovi začas.
  • Neke odjevne predmete možda uopće ne treba glačati. Složite odjeću čim ju izvadite iz sušilice rublja. Lakše je izgladiti nabore dok je tkanina još uvijek topla.

9. Spremanje odjeće kao dio njege odjeće   

Osigurajte svojoj odjeći potrebne uvjete da bi dulje zadržala dobar izgled. Prirodna vlakna poput pamuka, lana, svile i vune najbolje se čuvaju u hladnim, suhim i dobro prozračenim ormarima. Tako sprječavate pojavu plijesni, a odjeća je bez nabora i dobrog izgleda sljedeći put kad posegnete za vješalicom.   
 
Tešku odjeću poput džempera treba složiti kako bi zadržala oblik. Ostali teži odjevni predmeti trebaju se objesiti na drvene ili podstavljene vješalice. 
 
Odvojite malo vremena za bolju organizaciju garderobe kako vaš ormar ne bi bio zatrpan odjećom, a vi možete brže i lakše pronaći što želite odjenuti.  

10. Odjeću temeljito osušite i izbjegavajte vlažne prostore  

U uvjetima velike vlage stvara se plijesan koja šteti odjeći.  
 
Osigurajte dobro kruženje zraka tako da povremeno ostavite otvorena vrata ormara. Uvijek pričekajte da se odjeća temeljito osuši prije nego što ju spremite.    
 
Inovativna rješenja za njegu rublja kao što su pametne sušilice dizajnirana su upravo za tu svrhu i pružaju učinkovito sušenje za sve vrste tkanina kako bi vaša garderoba bila besprijekorna.   

Razvrstajte odjeću po vrsti tkanina i odaberite odgovarajuću temperaturu kako bi svaki odjevni predmet dobio potrebnu razinu njege.   

Pobrinite se za dugovječnost svoje odjeće i doprinesite zdravijim životnim uvjetima u kućanstvu za sebe i svoju obitelj.