Kako organizirati garderobu – savjeti za pametno spremanje odjeće u skladu s godišnjim dobima 

Čini vam se da vam ujutro treba previše vremena da pronađete odgovarajuću odjevnu kombinaciju kad se promijeni godišnje doba? S padom temperature najradije bismo se ogrnuli nečim toplim, pa iz ormara vadimo udobnu pleteninu i mekane šalove. S druge strane, kad nastupi ljeto, jedva čekamo skinuti što više slojeva. Saznajte kako jednostavno organizirati sezonsku garderobu u skladu s godišnjim dobima. 
 
Pritom otkrijte davno zaboravljene odjevne predmete, udahnite novi život starim omiljenim komadima, reciklirajte ili donirajte odjeću koju više ne nosite i riješite se stresa uvođenjem reda.  

An organized wardrobe showing dresses and jackets

Prednosti dobro organizirane garderobe – više od odjeće koju nosite    

U svijetu koji se tako brzo mijenja, stanje naše garderobe možda nam se ne čini posebice bitnim. Zastanite na trenutak i razmotrite prednosti dobro organizirane garderobe:  

 • Optimizirajte svoju dnevnu rutinu uz dobru organizaciju garderobe: Svako jutro možete odabrati odjevnu kombinaciju bez problema i tako uštedjeti dragocjeno vrijeme i započeti dan bez stresa. 
 • Osviještena potrošnja: Organizacija nije samo oslobađanje prostora, također postajete svjesniji odjeće koju već posjedujete. Ako znate što sve imate u ormaru, manja je vjerojatnost da ćete postati žrtva impulzivne kupnje. To je korak prema održivijem načinu života, jer odluke donosite na temelju stvarne potrebe, a ne zbog prolaznih trendova. 
 • Duševni mir: Uredan ormar jedan je način na koji se brinete o sebi. Dobro organiziran prostor utječe na uravnotežen um i skladniji životni prostor. 

Kako organizirati garderobu kad se promijeni godišnje doba?  

Porazgovarajmo o strategiji. Prvi korak prema smanjenju kaosa u ormaru i bolje organiziranoj garderobi zahtijeva nešto vremena. Stoga odvojite jedno kišno popodne i pozabavite se raščišćavanjem najgornje police i vješalica u ormaru. 

Odvojite ljetnu i zimsku odjeću

Smatrajte to godišnjim odmorom za odjeću – zimski kaput ne mora dijeliti ormar s odjećom koju nosite ljeti. Tako uvodite reda, a jutarnja rutina postaje jednostavnija, bez obzira na vremenske uvjete.  
 
Pregledajte svaki komad odjeće i odlučite pripada li ljetnoj ili zimskoj odjeći. Zatim provjerite treba li odjeću koju trenutačno ne trebate oprati ili popraviti prije no što ju spremite. 
 
Odjeću koja nije prljava, ali bi bilo dobro malo ju osvježiti stavite u perilicu rublja i pokrenite ciklus s parom umjesto punog ciklusa. Možete upotrijebiti i parni uređaj za osvježavanje odjeće.  

Prijelazna odjeća za više godišnjih doba  

U proljeće i jesen priroda pokazuje svoje promjenjivo lice, ali i blaže temperature te nam je potrebna veća fleksibilnost odjevnih kombinacija. Kad krenete organizirati svoju garderobu, vjerojatno ćete pronaći svestrane predmete koje možete nositi i po hladnijem i toplijem vremenu. 
 
Lagane jakne, pamučni šalovi i udobne traperice mogu se nositi u slojevitim kombinacijama ili samostalno i zaslužuju mjesto u vašem ormaru tijekom cijele godine. 

Kako organizirati garderobu prema boji, uzorku i tkanini?  

Razvrstavanje odjeće prema boji omogućuje vam lakše kombiniranje pojedinih odjevnih predmeta. Ima dana kada su vam potrebne vesele i jarke boje. A ponekad su vam draže jednostavne, blage i neutralne nijanse.
 
Ako vam je odjeća organizirana prema boji, oko će vam automatski privući predmeti koje tražite. Odvojite dio ormara za vješalice na koje ćete objesiti šarene boje i uzorke. 
 
Grupiranje sličnih vrsta tkanina pomoći će vam da se ujutro lakše odlučite što odjenuti. Na primjer, vunu i kašmir držite na istome mjestu. Ti se predmeti najčešće moraju uredno složiti na policu, a ne objesiti na vješalicu. 

Spremite modne dodatke gdje ih možete vidjeti 

Količina modnih dodataka koje prikupimo tijekom godina često je zapanjujuća. Modni su dodatci mali i lako ih je izgubiti u kaosu neorganizirane garderobe. 
 
Ladice na izvlačenje, pregrade i posebne vješalice za remene i šalove praktična su rješenja i neprocjenjiva prednost kada planirate kako organizirati garderobu i stvoriti pregledan prostor.   
 
Promišljeno posložite torbice i trajat će vam godinama. Možete kupiti posebne umetke kako bi torbice zadržale svoj oblik i mekane vreće za pohranu koje štite osjetljive tkanine i sprječavaju naslage prašine. Remenje na torbici pažljivo presavijte i spremite u glavni pretinac.  
 
Sunčane naočale i nakit možete odložiti u posebne ladice gdje imate potpuni pregled. Takve ladice često se mogu slagati jedna na drugu, smjestiti ispod odjeće na vješalicama ili pak odložiti na policu.

Kako učinkovito organizirati garderobu – pet jednostavnih ideja za pohranu  

Prostor je dragocjen, a dobro razumijevanje načina kako organizirati garderobu ključno je za najbolju iskoristivost prostora.  
 
Vrijeme je da iskoristite sve police, ladice pa čak i pod. Odaberite rješenja za pohranu kao što su vješalice od bambusa i spremnici za pohranu od reciklirane plastike gdje je to moguće.   

 1. Upotrijebite kvalitetne vješalice s protukliznom oblogom i reciklirajte stare žičane vješalice koje su izgubile svoj oblik jer mogu uništiti odjeću. Uzmite u obzir multifunkcionalne vješalice na koje možete objesiti više odjevnih predmeta, a odjeća će biti bolje organizirana i neće se gužvati.  
 2.  Iskoristite prostor ispod vješalica i ugradite ladice ili košare za pohranu.    
 3. Vertikalna rješenja za pohranu ili viseće police za vrata izvrsno su rješenje za pohranu cipela i modnih dodataka.  
 4. Pregrade za ladice odlične su za uvođenje reda među manje predmete. Pretvorite kaotičnu hrpu šalova, remenja, kravata i nakita u prekrasnu šarenu kolekciju.   
 5. Razmislite o prenamjeni svakodnevnih predmeta – stara polica za knjige ili ljestve postavljene uza zid mogu poslužiti i kao stalak za cipele ili mjesto za odlaganje omiljenih džempera. 

Kako pružiti svojoj odjeći novu priliku?   

Kad krenete u organizaciju garderobe, mogli biste pronaći davno zaboravljene predmete. Šal koji ste toliko puta previdjeli, bluza sakrivena u udaljenom kutku ormara ili zagubljeni džemper mogu postati zvijezda vaše sljedeće odjevne kombinacije. Kombinirajte različite komade na nove načine ili uz drukčije modne dodatke, pretvorite uobičajeno u izvanredno i udahnite novi život svojoj odjeći.  
 
Zašto ne biste s prijateljem ili prijateljicom razmijenili dio odjeće? Nova kombinacija za ured ili izvrstan par hlača u drugoj veličini možda su upravo ono što traže.    
 
Svi imamo komade odjeće koji nam samo stoje u ormaru i koje gotovo da i ne nosimo, a rezultat su impulzivne kupnje. Proslijedite ih drugima i bit će vam drago da ih nosi netko do koga vam je stalo. 

Kako uvesti reda u garderobu – preprodati, reciklirati ili donirati  

Jeste li znali da se 92 milijuna tona otpadnog tekstila svake godine baci na odlagališta otpada?

Kada krenete organizirati svoju garderobu i uvesti reda, sjetite se da nečije smeće drugima može biti pravo blago. Vrijeme je da svoje neželjene predmete donirate ili reciklirate – nikako ih ne bacajte.   
 
Čak i preprodaja nove, ali nenošene odjeće može biti bolja od povrata u trgovinu. Prema izvješću koje je objavio BBC Earth, odjeća koju vratite mogla bi završiti na odlagalištu otpada, a ne kod drugog kupca. 
 
Trgovine rabljenom i vintage odjećom uvijek su u potrazi za odjećom koju više ne želite. A možete se i sami pozabaviti ručnim radom. Možete li omiljenoj haljini pružiti novi život kao suknji, a iznošene traperice sljedećeg ljeta mogu postati moderne kratke hlače? 
 
Recikliranje, prenamjena i zamjena svjestan su napor da se oslobodite iz kruga stalne kupnje nove odjeće. 

Kako organizirati garderobu na održiviji način 

Organizacija garderobe nije samo pronalaženje savršenog mjesta za svaki odjevni predmet. Uredno posložena i zaštićena odjeća manje se troši i oštećuje, pa će i dulje trajati. 

 • Kupujte odjeću od prirodnih vlakana kad god je to moguće, i radi udobnosti i manjeg utjecaja na prirodne resurse. Usto, pokušajte podržati marke i proizvođače koji pokazuju odgovornost prema okolišu u modnoj industriji.  
 • Kvaliteta ispred kvantitete. Uložite u bezvremenske klasike koji čine temelj vaše garderobe i jednostavno ih međusobno kombinirajte. Tako ćete si olakšati svakodnevno donošenje odluka i smanjiti potrebu za kupnjom nove odjeće. 
 • Naučite čitati simbole na etiketi i pružiti svojoj odjeći optimalnu njegu. Odaberite odgovarajuće postavke na svojim pametnim uređajima  za njegu odjeće uz manju potrošnju energije. Na primjer, grupiranje tkanina i odabir ekološkog pranja odličan je način za uštedu energije. To je dobro i za vašu odjeću i za okoliš. 
 • Kad god je to moguće, prepustite posao prirodi. Sušite odjeću na zraku umjesto isključivo u sušilici rublja. Tako štedite energiju i pomažete očuvati kvalitetu tkanine i postojanost boja.  
 • Odjeća koju ste nosili, ali nije prljava, možda treba samo malo osvježenja. Ciklus s parom na perilici rublja može učinkovito očistiti i produljiti vijek trajanja vaše odjeće bez prekomjernog pranja i velike potrošnje vode.  
 • Ako vas muče tvrdokorne mrlje, pokušajte ih ukloniti prirodnim sredstvima koja imate kod kuće

Organiziranje garderobe nije samo preslagivanje odjeće. Pametna rješenja za pohranu i recikliranje ili doniranje odjeće koju ne nosite doprinose stvaranju urednog životnog prostora i doma bez stresa.