Perilice rublja s prednjim i gornjim punjenjem – 11 ključnih razlika  

Kada dođe vrijeme za zamjenu perilice rublja, izbor novog uređaja izravno utječe na učinkovitost vaše svakodnevne rutine pranja rublja. No, kako odabrati između perilice s prednjim i gornjim punjenjem? Oba modela imaju vlastite prednosti i nedostatke. 
 
U ovom vodiču donosimo 11 razlika između perilica s prednjim i gornjim punjenjem. Bez obzira na to dajete li prednost učinkovitosti, jednostavnosti korištenja ili uštedi energije, ove usporedbe pomoći će vam pronaći savršenu perilicu rublja. 

A front load washing machine beside a top load

Osnovne značajke perilica rublja s prednjim i gornjim punjenjem    

Poznavanje funkcionalnosti perilica rublja s prednjim i gornjim punjenjem nužno je za odabir najboljeg modela za vaš dom.  
 

Perilice rublja s gornjim punjenjem  

Perilice rublja s gornjim punjenjem imaju vrata na vrhu uređaja što vam omogućuje punjenje odozgora. Jednostavna je za upotrebu, pogotovo ako želite izbjeći saginjanje pri punjenju i pražnjenju perilice. Također možete dodati još predmeta usred ciklusa pranja što je praktično ako nešto morate oprati u zadnji čas. 
 

Perilice rublja s prednjim punjenjem  

Perilica rublja s prednjim punjenjem ima vrata sprijeda koja se otvaraju s jedne strane bubnja. Najnaprednije perilice rublja čine upravo perilice s prednjim punjenjem – nude optimalnu učinkovitost i niz postavki za prilagođavanje ciklusa pranja vašim potrebama.

Oba modela perilice rublja imaju vlastite prednosti koje najbolje odgovaraju vašem kućanstvu i čine njegu rublja jednostavnijom. 
 

11 ključnih razlika između perilica rublja s prednjim i gornjim punjenjem  

1.  Dizajn i izgled 
 
Najočitija razlika između perilica s prednjim i gornjim punjenjem upravo je njihov dizajn. 
 
Perilice s prednjim punjenjem imaju staklena vrata na prednjoj strani uređaja koja vam omogućuju da gledate što se događa s vašim rubljem. S druge strane, perilice s gornjim punjenjem vrata imaju na vrhu uređaja zbog čega izgledaju elegantnije i ujednačenije. 
 

2.  Veličina i kapacitet 
 
Perilice s gornjim punjenjem odlikuje kompaktan dizajn, ali i nešto manji kapacitet za pranje rublja. Upravo zbog svojih manjih dimenzija idealne su za manje prostore. 
 
S druge strane, perilice s prednjim punjenjem većeg su kapaciteta i mogu oprati više rublja u jednom ciklusu zbog čega su savršene za veća ili užurbanija kućanstva.

3. Maksimalna učinkovitost uz uštedu vode i energije 
 
Perilice rublja s prednjim punjenjem upotrebljavaju manje vode i energetski su učinkovitije. Mogu oprati veće količine rublja uz potrošnju trećine vode. Napredne postavke za uštedu energije omogućuju smanjenje potrošnje energije uz temeljito pranje.
 

4. Usporedba učinkovitosti pranja 
 
Učinkovito pranje ključan je uvjet pri odabiru nove perilice. Možda se pitate peru li perilice rublja s prednjim punjenjem bolje? U većini slučajeva, odgovor je da. Napredni pokreti bubnja perilica s prednjim punjenjem učinkovito uklanjaju prljavštinu i mrlje te omogućuju vrhunsko čišćenje različitih vrsta tkanina.
 
S druge strane, odjeća se u perilicama s gornjim punjenjem okreće oko središnje točke zbog čega se može „nagužvati”, stoga je perilica manje učinkovita kad je riječ o zimskim kaputima i jastucima.   
 

5. Trajanje ciklusa pranja – kad tražite brze rezultate    
 
Perilice s gornjim punjenjem većinom su brže. Ciklus pranja obično je gotov za 20 do 35 minuta što ih čini idealnima ako želite brze rezultate u slučaju čestog pranja.

S druge strane, perilicama s prednjim punjenjem potrebno je otprilike sat vremena da dovrše prosječan ciklus pranja. To je zbog načina na koji peru rublje, a koji uključuje kombinaciju pokreta bubnja s manjom količinom vode i deterdženta za temeljito pranje odjeće.   
 
Najnoviji pametni kućanski uređaji uključuju napredne perilice s prednjim punjenjem koje nude kraće programe pranja prilagođene količini rublja što omogućuje veću fleksibilnost bez smanjenja učinkovitosti.   

6. Brzina centrifuge i ekstrakcija vode za učinkovito sušenje 
 
Kad uspoređujemo perilice rublja s prednjim i gornjim punjenjem, brzina centrifuge utječe na to koliko je odjeća spremna za sušenje.   
 
Perilice rublja s prednjim punjenjem imaju veću brzinu centrifuge s prosječnom brzinom od 1500 o/min (okretaja u minuti). To je značajno veća brzina od perilica s gornjim punjenjem koji postižu brzinu centrifuge od 600 o/min.  
 
Zašto je to bitno? Što je veća brzina centrifuge, to se više vode uklanja iz vaše odjeće. Stoga će rublje iz perilice s prednjim punjenjem biti manje vlažno što skraćuje vrijeme sušenja i potencijalno štedi energiju ako upotrebljavate sušilicu.    

7. Razina buke i vibracije – tko je tiši? 
 
Zvuk perilice rublja može značajno utjecati na vašu ugodu kad ste kod kuće, posebice ako često perete velike količine rublja. Kako to utječe na odabir perilice rublja s prednjim ili gornjim punjenjem?
 

Perilice s prednjim punjenjem su tiše. Tijekom rada manje vibriraju što ih čini boljim izborom za stanove, prostore s otvorenim tlocrtom ili ako je perilica smještena u blizini spavaćih soba.  
 
Mehanizam za pranje kod perilica s prednjim punjenjem obično je bučniji tijekom ciklusa pranja, a perilica može jače vibrirati.  

8. Neugodni mirisi i plijesan u perilici rublja
 
Ako se dvoumite između perilice rublja s prednjim i gornjim punjenjem, uzmite u obzir mogućnost nastanka mirisa i plijesni u uređaju.
 
Perilice s prednjim punjenjem imaju učinkovite gumene brtve kojima je potrebno više održavanja. Redovitim čišćenjem spriječit ćete nakupljanje plijesni oko brtve na vratima za čišći i zdraviji dom.    
 
S druge strane, perilice s gornjim punjenjem nemaju problema s razvojem plijesni jer nemaju brtve u kojima se zadržava voda. Ta razlika u dizajnu perilica rublja s prednjim i gornjim punjenjem može utjecati na učestalost redovitog održavanja. 
 
Bez obzira na to koji model odaberete, obje su perilice osmišljene kako bi olakšale i unaprijedile njegu rublja. Jesu li perilice rublja s prednjim punjenjem uspješnije u pranju odjeće? Možda imaju veću učinkovitost. Jesu li perilice rublja s gornjim punjenjem jednostavnije za održavanje? Svakako imaju svoje prednosti. Razmislite što više odgovara vašim potrebama kad uspoređujete perilice rublja s prednjim i gornjim punjenjem.

9.  Održavanje i popravci za dugovječnost uređaja  
 
Odabir perilice rublja s prednjim ili gornjim punjenjem utjecat će na učestalost održavanja ili popravka uređaja.
 
Perilice s gornjim punjenjem obično imaju niže troškove popravka, a sam popravak jednostavniji je ako ste sam svoj majstor. 
 
Uz više naprednijih značajki, perilice rublja s prednjim punjenjem zahtijevaju vještine stručnih servisera. 

Ispravno održavanje i popravci osiguravaju optimalnu učinkovitost i produljuju radni vijek uređaja te doprinose razvoju održivijeg pristupa prema kupnji i zamjeni kućanskih uređaja. 

10. Usporedba jednostavnosti upotrebe i praktičnosti  
 
Perilice s gornjim punjenjem praktične su jer omogućuju dodavanje ili uklanjanje odjeće iz perilice kroz gornji otvor, čak i usred ciklusa pranja. To će cijeniti svi koji imaju problema s leđima ili koljenima koja im otežavaju saginjanje.   
 
Napredniji modeli perilica s prednjim punjenjem imaju postavke kao što je tipka za odgodu početka koja vam omogućuje da postavite vrijeme početka ciklusa pranja koje vama odgovara, čak i ako niste kod kuće. Također je korisna ako želite pokrenuti perilicu tijekom noći kad je cijena električne energije često niža. 

11. Cijena i pametno ulaganje u budućnost 
 
Kod ulaganja u novu perilicu rublja potrebno je odvagnuti početne troškove i dugoročnu uštedu.
 
Iako perilice s prednjim punjenjem mogu imati višu cijenu, izrađene su za uštedu energije i vode, što ih čini isplativijima i dobrim ulaganjem u budućnost. 
 
Međutim, potrebno je uzeti u obzir i budžet s kojim raspolažete. Široki raspon ponude perilica rublja s prednjim i gornjim punjenjem pomoći će vam pronaći savršenu perilicu rublja koja zadovoljava sve potrebe vašeg kućanstva.  

Usporedba perilica s prednjim i gornjim punjenjem – prednosti i nedostatci za besprijekornu njegu rublja 

Nije lako odgovoriti na pitanje kao što je „Jesu li perilice rublja s prednjim punjenjem bolje?” Tablica s podatcima u nastavku pomoći će vam usporediti prednosti i nedostatke obaju modela perilice rublja. Pronađite perilicu rublja koja najbolje odgovara vašem kućanstvu.  
 

Perilice rublja s gornjim punjenjem 

Prednosti 

 • Povoljnija početna cijena 
 • Bolja dostupnost zbog vrata na vrhu 
 • Jednostavnije samostalno održavanje 
 • Radi s većinom deterdženta  
 • Praktično dodavanje ili uklanjanje odjeće usred ciklusa 

Nedostatci

 • Veća potrošnja vode i energije 
 • Veća razina buke i vibracija
 • Ograničene napredne funkcije  
 • Mogućnost bržeg trošenja odjeće 
 • Općenito kraći radni vijek  

Perilice rublja s prednjim punjenjem  

Prednosti 

 • Bolje iskorištavanje vode i energije  
 • Naprednije značajke i funkcije 
 • Veća učinkovitost pranja 
 • Niža razina buke i vibracija  
 • Veće brzine centrifuge za kraće vrijeme sušenja 

Nedostatci

 • Veća početna cijena 
 • Potrebno saginjanje radi punjenja i pražnjenja  
 • Zahtijeva posebne deterdžente  
 • Nije moguće dodavati ili uklanjati odjeću tijekom ciklusa 
 • Hermetički zatvorena vrata mogu potaknuti nastanak plijesni 

 

Trebate pomoć u pronalasku prave perilice rublja za svoje kućanstvo? Pogledajte naš vodič za kupnju
 

Česta pitanja o perilicama rublja s prednjim i gornjim punjenjem   

Odgovaramo na vaša najčešća pitanja kako bismo vam pomogli pronaći savršenu perilicu rublja za vaše potrebe.    

Zašto kupiti perilicu rublja s prednjim punjenjem?
 
Perilica rublja s prednjim punjenjem dobar je izbor ako želite smanjiti potrošnju energije u svojem domu i uštedjeti na računu za električnu energiju. Perilice s prednjim punjenjem rade s manjom potrošnjom vode i kraćim vremenom sušenja zbog čega štedite i vrijeme i novac.   
 

Koje su prednosti perilica rublja s prednjim punjenjem?  
 
Perilice rublja s prednjim punjenjem izvrsne su ako trebate temeljito pranje. Odjeća se pere ujednačenim pokretima bubnja, a rezultat je čišća odjeća bez nabora ili gužvanja. Ovaj model perilice rublja ujedno štedi vodu, tiši je tijekom rada i opremljen je naprednijim značajkama. 

Koje su prednosti perilica rublja s gornjim punjenjem u odnosu na perilice s prednjim punjenjem?  
 
Perilice rublja s gornjim punjenjem obično su povoljnije. Jednostavne su za upotrebu i održavanje, a moguće je dodati odjeću tijekom ciklusa pranja. Praktičan su izbor za vaše svakodnevne potrebe njege rublja. 
 

Koja je perilica rublja bolja za osjetljivo rublje? 
 
Perilice rublja s prednjim punjenjem smatraju se boljim izborom za osjetljivo rublje. Nježno okretanje bubnja bolje je za osjetljive tkanine nego pokreti agitatora ili koluta s krilcima koje nalazimo u perilicama s gornjim punjenjem. U slučaju osjetljivih tkanina kojima je potrebno više pažnje, perilica s prednjim punjenjem najbolji je izbor. 
 

Na što trebam obratiti pozornost kad je riječ o prostoru i ugradnji perilice rublja? 
 
Na perilice rublja s prednjim punjenjem može se postaviti sušilica zbog čega su dobar izbor za manje prostore. Perilice s gornjim punjenjem trebaju više prostora s gornje strane, stoga se na njih ne mogu postavljati drugi uređaji što trebate uzeti u obzir ako imate ograničen prostor.