Kuhanje na pari s parnom pećnicom – vodič za zdrave i ukusne obroke  

Kuhanje na pari samozatajan je junak pripreme ukusnih i hranjivih obroka. Ova svestrana metoda izvlači ono najbolje iz namirnica, od hrskavog povrća do mekane ribe, sočnih komada mesa i savršenih okruglica, zahvaljujući jednostavnom procesu kuhanja na pari. No nije dovoljno zastupljena u našim kuhinjama.

Usto što je iznimno jednostavno, kuhanje na pari jedan je od najprirodnijih i najzdravijih načina pripreme jela, a istovremeno čuva cjelovitost namirnica u svakom jelu. Želimo vam pomoći da otkrijete kako kuhanje na pari može postati osnova svakodnevne pripreme jela i omogućiti vam uživanje u ukusnim i hranjivim obrocima za cijelu obitelj. 

Steamed vegetables bowl in a kitchen

Što je kuhanje na pari? 

Priprema jela na pari u parnoj pećnici počiva na jednostavnosti i zdravoj prehrani. Snaga pare iskorištava se za jednoliku i nježnu pripremu hrane, čuvajući okuse i hranjive tvari bolje od mnogih drugih metoda pripreme jela. 
 
Kad pripremate jelo u parnoj pećnici, zamislite da vaše povrće, riba, meso ili piletina uživaju na tretmanu u toplicama: na kraju dobivaju prekrasnu boju i izgledaju bolje no ikad prije. U usporedbi s kuhanjem u kipućoj vodi, gdje se hranjive tvari gube u vodi, ili prženjem koje je puno masnoće, kuhanje na pari zdravo je i čuva hranjive vrijednosti. To je jednostavan način za pripremu ukusnih obroka koje će vaša obitelj obožavati. 

Priprema jela u parnoj pećnici – kako funkcionira?  

Parna pećnica obavija vaše jelo parom i tako osigurava ravnomjerno kuhanje i čuvanje okusa.
 
Parna pećnica može pripremiti svako jelo, od sočne pečene piletine do zlatno-smeđe štruce kruha mekane iznutra. Najnoviji modeli mogu automatski prilagoditi omjer pare i topline kako bi svako jelo imalo okus kao iz restorana. Kad kuhate na pari, hranjive tvari i vlagu zadržavaju se u namirnicama tako da ne morate dodavati masnoću radi poboljšanja okusa.  

Prednosti kuhanja na pari

Pripremite se promijeniti način na koji pripremate jela. Kuhanje na pari omogućuje jednostavnu pripremu jela koja su zdrava koliko i ukusna. Čitajte dalje kako biste saznali zašto je kuhanje na pari pametan izbor za vašu obitelj. 

Punoća okusa i teksture zahvaljujući kuhanju na pari 

Prelazak na zdraviju prehranu ne znači da se morate odreći okusa i tekstura u kojima uživate.   
 
Kuhanje na pari čuva prirodne karakteristike namirnica zahvaljujući nježnom i jednolikom kuhanju. Uživajte u pravim okusima i teksturama namirnica, čak i bez dodatnih začina.   
 
Osim toga, napredna tehnologija inteligentno kombinira toplinu i paru kako bi vam omogućila hrskavu koricu izvana i sočnu, mekanu sredinu. 

Temeljito i ravnomjerno kuhanje za obroke bogate hranjivim tvarima  

Kuhanje na pari tajna je za savršenu pripremu jela, svaki put. Ovaj nježni proces ravnomjerno raspoređuje toplinu tako da je svaki dio vašeg obroka kuhan do savršenstva bez gubitka hranjivih vrijednosti.
 
Kuhanjem povrća na pari zadržavate vitamine koji se mogu izgubiti drugim metodama kuhanja. To znači da vaše zeleno povrće zadržava više vitamina C, B i folata koji su neophodni za zdravlje vaše obitelji. Najnovije pametne parne pećnice prepuštaju vam kontrolu, a svi ti dragocjeni nutrijenti nalaze se na svakom tanjuru. 

Mnoštvo mogućnosti – što možete pripremiti u parnoj pećnici?  

Velika prednost parne pećnice upravo je njezina svestranost – možete pripremiti razne vrste jela, od jednostavnih do profinjenih. Uživajte u svojem omiljenom pečenom povrću s očuvanim okusima i hranjivim tvarima ili svinjskom fileu tako sočnom da se topi u ustima. Riba i morski plodovi jednako su svježi kao onog dana kad su izvađeni iz mora. 

Riža pripremljena u parnoj pećnici savršeno je rahla svaki put, a kruh ima hrskavu koricu s mekanom sredinom, sve zahvaljujući pečenju na pari. Svima omiljena tjestenina uvijek ispada al dente.   
 
Zbog posebice dizajniranih posuda za kuhanje na pari, svaki recept, od slanog prvog zalogaja do slatkog deserta, možete dodatno unaprijediti zahvaljujući ravnomjernom kuhanju i boljem okusu za koji je zaslužna para. 
 
U nastavku donosimo kratak popisa omiljenih jela pripremljenih u parnoj pećnici koja će nadahnuti vaš sljedeći obrok:  

 • Riba i plodovi mora – nježni, sočni i bogatog okusa  
 • Crveno meso – savršeno pečeno, a sokovi se zadržavaju u mesu  
 • Perad i bijelo meso – nikad nije suho, uvijek baš taman 
 • Povrće – živih boja i bogato hranjivim tvarima
 • Kruh i kolači – savršeno dizanje i zlatna korica 
 • Tjestenina i žitarice – ujednačena tekstura 
 • Jaja – pripremljena baš kako ih volite 

Savjeti za uspješno kuhanje na pari 

Ako prvi put upotrebljavate parnu pećnicu, donosimo nekoliko savjeta koji će vas pripremiti za uspjeh. 

 • Počnite s nečim jednostavnim, kao što su povrće ili riba. Tako ćete moći vidjeti i okusiti promjenu zbog kuhanja na pari 
 • Ne bojte se isprobati paru s jelima koje dobro poznajete. Mogli bi vas iznenaditi novi okusi ili teksture 
 • Imajte na umu da kuhanje na pari može trajati kraće u usporedbi s tradicionalnim metodama. Dobro pazite kako se jelo ne bi prekuhalo

Što više upotrebljavate parnu pećnicu, brže ćete vidjeti koliko je jednostavno svaki dan pripremati zdravija i ukusnija jela.

Upoznajte funkcije svoje parne pećnice

 • Puni intenzitet pare (Full Steam) način rada koristi isključivo paru za zdravu i ukusnu hranu. Idealan je za lagano kuhanje povrća, riže, kus-kusa, ribe i školjki (dagnji i kozica).
 • Visoka razina vlažnosti (High humidity) kombinira paru s vrućim zrakom za stvaranje ukusnih jela. Idealan je za delikatna jela kao što su kreme, pite, složenci i riba.
 • Srednja razina vlažnosti (Medium humidity) kombinira paru s vrućim zrakom kada hrana treba polako krčkati. Idealan je za pirjano meso ili pečenu ribu, ali i za pečenje kruha i peciva.
 • Niska razina vlažnosti (Low Humidity) kombinira paru s vrućim zrakom za sočnu i hrskavu hranu. Idealan za meso, perad, gratiniranje, složence, pečeno povrće, ali i za pečenje pita, muffina i kolača.

Niska razina pare i toplina (Quarter Steam + Heat)

Uz kombinaciju 25 % pare i 75 % vrućeg zraka, ova je funkcija pravi izbor za zlatnu koricu, dok unutrašnjost ostaje vlažna i mekana. Tajni je sastojak prekrasnog i ukusnog kruha, piletine, gratiniranih jela, lazanja i raznih tjestenina. 

Česta pitanja o kuhanju na pari  

Mogu li uz pomoć pare postići koricu na pečenim jelima?  
 
Da, parna pećnica može pomoći u stvaranju fine korice na jelima koja pripremate u pećnici. Savršena je za kruh i peciva jer pomaže postići tvrdu koricu dok unutrašnjost ostaje vlažna i mekana. 

Stvara li kuhanje na pari nered?

Parne pećnice relativno se lako čiste, obično je potrebno samo obrisati vlagu. Možda ćete za dublje čišćenje morati upotrijebiti značajku čišćenja koja čisti pećnicu u tren oka. 

Je li mikrovalna pećnica učinkovitija od parne pećnice?

Iako mikrovalna pećnica brže skuha jelo, često isušuje namirnice i ne stvara koricu. Parne pećnice mogu biti nešto sporije od mikrovalnih pećnica, ali osiguravaju ravnomjerno zagrijavanje i stalno vraćanje vlage, a rezultat su vrhunska tekstura i okus. Usto učinkovitije podgrijavaju hranu i vraćaju jelima okus sličan kao nakon prvog pečenja. 

Mogu li u parnoj pećnici pripremati više različitih jela?

Parne su pećnice nevjerojatno svestrane i ne služe samo za pripremu ribe, okruglica, riže i povrća. Možete na pari pripremati meso poput svinjske potrbušine ili peći kruh, pizzu i kolače, uz izvanredno dizanje tijesta, hrskaviju koricu i mekaniju sredinu. Kuhanje na pari općenito je brže od konvencionalnih metoda i štedi vrijeme kad ste u žurbi.  

Hoće li namirnice postati gnjecave ako ih stavim u parnu pećnicu?

Ne, kuhanje na pari pojačava teksturu i sočnost namirnica koje ne postaju gnjecave. Boje su i dalje jarke, a tekstura mekana. Kombinacija pare i vrućeg zraka pomaže stvoriti nepropusnu koricu izvana i održati unutrašnjosti vlažnom, ali ne kašastom.  

Koliko je potrebo za kuhanje brokule i mahuna na pari?  

Brokuli je potrebno tri do pet minuta kuhanja na pari da postane mekana. Mahune kuhajte na pari pet do sedam minuta za mekanu i hrskavu teksturu. Vrijeme kuhanja na pari može se razlikovati i ovisi o veličini povrća i teksturi koju želite postići. Uvijek provjerite nekoliko minuta prije kraja kako biste bili sigurni da je jelo kuhano prema vašim željama. 

Koliko je potrebno za pripremu lososa uz pomoć pare u parnoj pećnici?  

Priprema lososa u parnoj pećnici obično traje 8 do 10 minuta za file prosječne veličine. Ako pripremate cijelu ribu ili veće komade, to može potrajati nekoliko minuta dulje. Najbolje je provjeriti je li losos dobio boju i lako se odvaja vilicom. Imajte na umu da debljina lososa utječe na ukupno vrijeme pečenja, stoga prilagodite vrijeme u skladu s tim.