Kako se riješiti mirisa u hladnjaku – prirodna rješenja 

Jeste li ikada otvorili hladnjak da bi vas zapuhnuo neugodan miris? Niste jedini. Mirisi koji se šire iz hladnjaka ne moraju biti samo manja neugoda, nego mogu značiti da je vašem uređaju potrebno temeljito čišćenje. Bilo da se radi o mirisu ribe koji nikako da nestane ili možda kiselom mirisu pokvarenog mlijeka, donosimo vam jednostavne načine da se riješite mirisa u hladnjaku i uživate u svježem prostoru bez neugodnih mirisa.  

A man opening a refrigerator

Uobičajeni uzroci neugodnog mirisa u hladnjaku 

Ostatci hrane, zaboravljene posude s hranom za van i namirnice kojima je istekao rok trajanja mogu biti izvor neugodnih mirisa u hladnjaku. S vremenom se mogu pokvariti i početi propadati što oslobađa mirise. 

Redovitim čišćenjem brzo se uklanjaju mrlje od hrane i mrvice kako ne bi postale leglo bakterija i plijesni, poznati uzročnici neugodnih mirisa iz hladnjaka. Čak i u ladici za voće i povrće ponekad nalazimo zaboravljene namirnice koje s vremenom počnu proizvoditi mirise. 

Ponekad neugodan miris može biti posljedica problema s hladnjakom, kao što je slomljena brtva. Provjerite vidite li na brtvi na vratima pukotina ili rupa. Možda je vrijeme da zamijenite brtvu ili nazovete servis za popravke i dogovorite popravak uređaja.  

Kako se prirodnim metodama riješiti mirisa u hladnjaku – devet učinkovitih metoda 

Temeljito čišćenje hladnjaka trebalo bi se nalaziti na vašem tjednom popisu kućanskih poslova. U međuvremenu će vam ovi prirodni sastojci pomoći u borbi protiv neugodnih mirisa, kao i održavati svježe i zdrave uvjete u hladnjaku. Očuvajte svježinu svojih namirnica i zdravlje svoje obitelji uz ove jednostavne savjete. 

1. Mljevena kava – prirodno upija mirise

Mljevena kava poznat je po svojoj sposobnosti upijanja i neutralizacije mirisa stoga je izvrsno rješenje za uklanjanje mirisa iz hladnjaka. Raširite talog od kave na tanjuru i stavite tanjur u hladnjak na 24 sata kako biste učinkovito uklonili neugodne mirise.  
 
Kavu kasnije možete ponovno upotrijebiti kao prirodno gnojivo za kućne biljke. 

2. Iskorištena vrećica čaja 

Iskorištene vrećice čaja mogu biti iznenađujuće učinkovite u uklanjanju mirisa iz hladnjaka. Dodajte ih u otvorenu posudu ili manju zdjelu i stavite u hladnjak. Listići čaja upijaju i neutraliziraju mirise kako bi vaš hladnjak mirisao na svježinu. Za dulju učinkovitost zamijenite vrećice čaja svakih nekoliko dana. 

3. Soda bikarbona, vrhunsko prirodno sredstvo za čišćenje i uklanjanje mirisa

Soda bikarbona može se upotrijebiti na tvrdokornim mrljama i kao prirodno sredstvo za uklanjanje mirisa. Držite otvorenu kutiju sode bikarbone u hladnjaku i zamijenite ju svaka tri mjeseca.  

4. Limun, soda bikarbona i sol – moćna kombinacija

Kombinacija limuna, sode bikarbone i soli brzo je rješenje za učinkovito uklanjanje neugodnih mirisa, a vaš će hladnjak odisati svježinom. Upotrijebite ovu metodu kako biste se riješili mirisa ribe i drugih upornih mirisa u hladnjaku:   

 • Narežite limun na kriške debljine 2 – 3 cm 
 • Posipajte ih s dvije do tri žlice sode bikarbone i kuhinjske soli 
 • Stavite na plitki, nepokriveni tanjur i ostavite u hladnjaku do šest dana
   

Za nekoliko sati primijetit ćete svježiji miris. Umjesto limuna možete upotrijebiti i naranču.   

5. Moć upijanja zobenih pahuljica

Iznenadili biste se, ali zobene pahuljice nisu samo dio doručka, također su učinkovite u uklanjanju mirisa iz hladnjaka. 


Zob može upiti mirise, ulje i tekućine, što ga čini dobrim prirodnim sredstvom za čišćenje. Jednostavno stavite sirove zobene pahuljice u otvorenu posudu i ostavite ih u hladnjaku. Zobene pahuljice polako će upijati neželjene mirise. 

6. Ekstrakt vanilije

Nekoliko kapi ekstrakta od vanilije preobrazit će vaš hladnjak. Navlažite jednu ili dvije pamučne blazinice, stavite ih u plitku posudu i zatim u stražnji dio hladnjaka. Rezultat je prirodan i ugodan miris. 

7. Ocat za kontrolu mirisa

Ovaj svestrani sastojak koji ima svako kućanstvo nije učinkovit samo za uklanjanje mrlja već i za neutraliziranje mirisa iz hladnjaka.
 
Namočite papirnati ubrus u ocat. Odložite ga u otvorenu posudu i stavite u hladnjak. Kiselina u octu čudesno upija i uklanja jake mirise, što ga čini idealnim za primjenu na upornim mirisima. 
 
Za održavanje svježine, zamijenite papirnati ubrus svakih nekoliko dana.  

8. Krumpir i upijanje mirisa 

Krumpir je učinkovito prirodno sredstvo za uklanjanje mirisa iz hladnjaka. Zbog svoje poroznosti, odlični su za upijanje mirisa. Ogulite i narežite krumpir na manje komade pa ih stavite u plitku posudu u hladnjaku.  
 
Mijenjajte krumpir svaki dan kako bi hladnjak ostao svjež i čist.

9. Ugljen za prirodno neutraliziranje mirisa 

Drveni ugljen poznat je po svojim svojstvima pročišćavanja i može pomoći ukloniti mirise iz hladnjaka. 
 
Njegova porozna struktura omogućuje upijanje velikog broja mirisa. Stavite dvije šalice drvenog ugljena za roštilj u nepokrivenu posudu i stavite posudu u hladnjak uz stražnju stijenku. Obvezno upozorite ostale članove obitelji, posebice djecu, o ugljenu u hladnjaku kako ga ne bi zamijenili za hranu. 
 
Primjenjujte ove metode između dubinskih čišćenja kako bi hladnjak mirisao na svježinu za održiviju i zdraviju okolini u kuhinji. 

Pet osnovnih savjeta za sprječavanje mirisa u hladnjaku

Redovito čišćenje pomaže očuvati vrhunsko stanje vašeg hladnjaka i namirnica. Donosimo nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta za sprječavanje mirisa u hladnjaku. 

1. Za početak, temeljito očistite hladnjak

Kad krenete u borbu protiv mirisa u hladnjaku, počnite uklanjanjem svih namirnica iz hladnjaka. Provjerite rok trajanja, bacite sve pokvarene namirnice ili namirnice kojima je istekao rok trajanja, a možete ih dodati i u kompost.  


Ovo je izvrsno vrijeme za organiziranje i pregled svega što imate kako biste znali što dodati na idući popis za kupnju. 
 
Operite stijenke hladnjaka i unutrašnjost vrata mješavinom octa i vode u bočici s raspršivačem. Uklonjive police i ladice dobro operite u sudoperu vodom i sapunom, zatim ih vratite u hladnjak i složite prema svojim potrebama.  
 
Ako vam je potrebno više mjesta za pohranu, sada je izvrstan trenutak da razmislite o dodatnoj opremi za hladnjake koja pomaže da vaše namirnice dulje ostanu svježe.
 

2. Držite se načela „prvo unutra, prvo van” 

Pomaknite starije ili kvarljive namirnice prema naprijed kako biste smanjili količinu otpada i iskoristili ih prije isteka roka trajanja. Mnogo više od same organizacije, ova metoda potiče vas da osvijestite potrošnju.  
 
Donosimo nekoliko tjednih navika koje će vama i vašoj obitelji pomoći da ne bacate hranu i ekonomičnije pristupite kupnji namirnica. 
 

 • Kada spremate ostatke jela ili načnete neku namirnicu, stavite oznaku s datumom koja olakšava preglednost i omogućuje da prvo upotrijebite starije namirnice
 • Razvijte naviku redovitog provjeravanja što imate u hladnjaku. Tako ćete brže i lakše pronaći namirnice koje treba uskoro potrošiti, ali i namirnice koje su već počele pokazivati znakove kvarenja
 • Dodajte čišćenje hladnjaka na popis tjednih kućanskih poslova 
 • Upotrijebite prozirne posude za pohranu. Tako imate vizualni podsjetnik kad je nešto potrebno iskoristiti 
   

3. Upravljajte razinom vlage za dulje trajanje namirnica  

Razumijevanje i upotreba posebnih dijelova hladnjaka može značajno doprinijeti duljem trajanju namirnica.  
 
Na primjer, ladica za voće i povrće pruža idealne uvjete za čuvanje tih namirnica. Upravlja razinom vlage oslobađanjem viška vlage čime se smanjuje kondenzacija i sprječava brzo kvarenje. 
 
Imajte na umu da visoka razina vlage može uzrokovati pojavu plijesni, ali zbog preniske razine vlage namirnice mogu klonuti. 
 
Pretinci u vratima najbolje su mjesto za čuvanje priloga, a na stražnjem dijelu i pri dnu hladnjaka najbolji su uvjeti za meso i mliječne proizvode. Uvijek slijedite upute u korisničkom priručniku za optimalno čuvanje namirnica. 

4. Ispravna pohrana za trajnu svježinu  

Čuvanjem hrane u hermetički zatvorenim posudama ili ispravno zatvorenoj ambalaži sprječavate da se intenzivan miris nekih namirnica, poput sireva i luka, prenosi na druge namirnice. 
 
Dobro zatvorene posude i ambalaža također pomažu zadržati vlagu i okuse, a time i poboljšati ukupnu kvalitetu i sigurnost hrane.  
 
Dodatna oprema za hladnjake poput vakuumski zatvorenih posuda za pohranu od materijala za upotrebu s hranom odlično su rješenje. Predstavljaju korak naprijed u borbi protiv mirisa u hladnjaku. 

5. Održavajte optimalnu temperaturu

Važno je održavati odgovarajuću temperaturu hladnjaka. Postavite temperaturu na 4 °C ili nižu kako biste usporili razvoj bakterija. Za neke namirnice, poput mesa, često su potrebne i niže temperature, oko -2 °C, dok je neke vrste voća najbolje čuvati na oko 7 °C. 
 
Provjerite temperaturu u svojem hladnjaku u sklopu tjedne rutine čišćenja. Ako temperatura poraste, postoji mogućnost razvoja bakterija koje uzrokuju plijesan i neugodne mirise. 

Česta pitanja – Kako se riješiti mirisa u hladnjaku 

Što uzrokuje neugodne mirise u hladnjaku?  

Kako biste uklonili mirise koji dolaze iz hladnjaka, prvo je potrebno utvrditi odakle dolaze.
 
Neugodne mirise obično uzrokuju bakterije ili plijesan, često zbog kvarenja namirnica ili visoke razine vlage. Plastična unutrašnjost hladnjaka može upiti te mirise.  
 
Redovito čišćenje, uključujući održavanje filtera za zrak i vodu najmanje svakih šest mjeseci, ključno je za hladnjak bez neugodnih mirisa. 
 
Pri čišćenju također provjerite posudu za kondenzat. Posuda se nalazi ispod hladnjaka i sakuplja kondenziranu vlagu koja može uzrokovati pojavu plijesni i neugodne mirise. 

Kako mogu ukloniti miris ribe iz hladnjaka?

Ako riba nije ispravno spremljena, može razviti dosta jak miris. Mora biti čvrsto zamotana, najbolje u vakuumskoj vrećici, i odložena u najhladniji dio hladnjaka ili zamrzivača ako ju nećete pojesti u roku od jednog ili dva dana. 


Izvadite sve namirnice i operite uklonjive ladice i police kako biste se riješili mirisa ribe. Operite unutrašnjost hladnjaka mješavinom octa i vode u omjeru 1 : 1. Vratite namirnice u hladnjak, stavite zdjelu limuna pomiješanog sa sodom bikarbonom i soli na policu i ostavite u hladnjaku tjedan dana dok miris ribe ne nestane. 
 
Prirodna antibakterijska i dezodorirajuća svojstva limuna izvrsna su za neutraliziranje čak i najupornijih mirisa, a za sobom ostavlja osvježavajući miris čistoće. 

Kako se riješiti neugodnih mirisa iz zamrzivača?

Najprije isključite zamrzivač iz utičnice, izvadite sve namirnice i stavite ih u posudu s ledom kako se ne bi odmrznule. Zatim pomiješajte toplu vodu sa sodom bikarbonom ili octom, umočite čisti ručnik u smjesu i njime obrišite zamrzivač i uklonite sve neugodne mirise.  
 
U zamrzivač dodajte kore citrusa poput naranče, mandarine ili limuna za svježi miris.  

Mogu li upotrijebiti limetu za uklanjanje mirisa?

Naravno! Kako biste očistili police u hladnjaku, iscijedite sok od limete na krpu ili ručnik i prebrišite police. Također možete nekoliko kriški citrusa staviti u zdjelicu i ostaviti u hladnjaku za veću moć upijanja. Obično treba proći nekoliko sati da biste primijetili razliku u mirisu. 

Koliko često treba čistiti hladnjak da bi se spriječio nastanak mirisa?    

Kako biste spriječili nastanak mirisa u hladnjaku, hladnjak je potrebno očistiti barem jednom svaka tri mjeseca. No, ako primijetite mrlje od hrane, mrvice ili znakove kvarenja, najbolje je odmah očistiti cijelo područje.  
 
Jednom tjedno obavljajte redovno održavanje koje uključuje brisanje polica i ladica te provjeru namirnica kojima je istekao rok trajanja. Ne zaboravite, čist hladnjak ima ugodniji miris i osigurava zdravije uvjete za čuvanje hrane. 

Mogu li se riješiti mirisa pokvarenog mlijeka?  

Da, možete se riješiti mirisa pokvarenog mlijeka u hladnjaku.  
 
Najprije bacite pokvareno mlijeko i ostale pokvarene namirnice. Očistite policu na kojoj držite mlijeko mješavinom vode i octa u jednakim dijelovima ili sodom bikarbonom pomiješanom s vodom.  
 
Nakon čišćenja, stavite posudu s ugljenom, talogom od kave ili mješavinom sode bikarbone i limunovog soka u hladnjak da upije preostale mirise.   
 
Ova prirodna sredstva za uklanjanje mirisa učinkovito neutraliziraju i uklanjaju miris pokvarenog mlijeka.