Kako čistiti i održavati Electrolux perilicu posuđa

Zadnje ažurirano 28.2.2024. 10:17

An Electrolux dishwasher, slightly open and filled with clean dishes

Redovito čistite svoju Electrolux perilicu posuđa kako bi i dalje radila optimalno.   

Pokrenite dugotrajni program

Pokrenite dugotrajni program dva puta mjesečno dok je perilica posuđa prazna. Ovo je posebno važno ako često upotrebljavate kraće programe jer to može dovesti do nakupljanja masnoće i kamenca u perilici posuđa. Za optimalne rezultate preporučuje se Clean and Care.

Ako vaša perilica posuđa ima Machine Care, upotrijebite taj program.

Pokrenite Machine Care program za njegu uređaja (ako je dostupan) 

Ako vaša perilica posuđa ima program za čišćenje Machine Care, pokrenite s praznom perilicom posuđa kada zasvijetli indikator. Prije pokretanja programa očistite filtere i prskalice. Provjerite korisnički priručnik kako biste saznali kako pokrenuti Machine Care na svojemu modelu perilice posuđa. Preporučuje se Clean and Care za optimalne rezultate.  

 


Očistite gumenu brtvu

Mekom vlažnom krpom očistite gumenu brtvu na vratima. Nemojte upotrebljavati abrazivne proizvode, abrazivne jastučiće za čišćenje, oštre alate, jake kemikalije, sredstva za ribanje ili otapala. 

 

Očistite filtere

Provjerite filtere i korito nakon svake upotrebe perilice posuđa i očistite ih po potrebi. Predmeti poput komadića stakla, plastike ili hrane zaglavljeni u filterima smanjuju učinkovitost čišćenja i mogu uzrokovati štetu.

Važno: Prije čišćenja filtera isključite perilicu posuđa i izvucite utikač iz utičnice. 

Postoje tri filtera, koji se u nastavku označavaju kao (A), (B)(C)

1. Okrenite filter (B) suprotno od kazaljke na satu i izvadite ga.   

2.  Odvojite filter (C) od filtera (B).

3. Uklonite plosnati filter (A).

4. Operite filtere pod tekućom vodom. Provjerite ima li zaostalih ostataka hrane ili krhotina u koritu ili oko ruba korita.  

5. Vratite plosnati filter (A) na mjesto i provjerite je li ispravno postavljen pomoću mehanizma za zaključavanje na stražnjoj strani. 

6. Ponovno sastavite okrugle filtere (B) i (C).

7.  Vratite okrugle filtere (B) i (C) na vrh plosnatog filtera (A). Okrećite u smjeru kazaljke na satu dok se ne zaključa.  


 

Očistite prskalice

Redovito čistite prskalice kako biste spriječili da se rupice začepe. 

Važno: Prije čišćenja prskalica isključite perilicu posuđa i izvucite utikač iz utičnice.  

Čišćenje donje prskalice

1. Izvadite donju prskalicu povlačenjem prema gore.  

2. Operite prskalicu pod tekućom vodom. Upotrijebite čačkalicu ili nešto slično za uklanjanje čestica prljavštine iz rupica. 

3. Za ponovno pričvršćivanje prskalice pritisnite ju prema dolje.


Čišćenje gornje prskalice  

Način čišćenja gornje prskalice ovisi o vašemu modelu. Na nekim se modelima gornja prskalica čisti bez skidanja. Za čišćenje prljavštine koja je začepila otvore upotrijebite čačkalicu ili slične predmete.   

Na drugim modelima preporučujemo izvaditi gornju mlaznicu kako biste ju oprali pod tekućom vodom. Ostatci se mogu ukloniti čačkalicom ili sličnim predmetima. Na ovim modelima gornja se prskalica odvaja od košare pritiskom prema gore i istovremenim okretanjem u smjeru kazaljke na satu. Nakon čišćenja ponovno ju pričvrstite pritiskom prema gore i okretanjem suprotno od kazaljke na satu dok ne sjedne na svoje mjesto. 

Provjerite korisnički priručnik kako biste saznali što se odnosi na vašu perilicu posuđa.

Čišćenje gornje prskalice

Gornja prskalica nalazi se iznad gornje košare. Ova prskalica (C) ugrađena je u dovodnu cijev (A) s elementom za ugradnju (B).

Važno: Ako na vrhu perilice posuđa imate ladicu za pribor za jelo, morat ćete ju ukloniti prije čišćenja gornje prskalice. To možete učiniti otpuštanjem graničnika s obje strane vodilica ladice za pribor za jelo i izvlačenjem ladice. Za više pojedinosti provjerite korisnički priručnik.  


1.Za odvajanje prskalice (C) od dovodne cijevi (A) okrenite element za ugradnju (B) suprotno od kazaljke na satu i povucite prskalicu prema dolje. 

2. Operite prskalicu pod tekućom vodom. Upotrijebite čačkalicu ili nešto slično za uklanjanje čestica prljavštine iz rupica. Propustite vodu kroz rupe kako biste iznutra isprali čestice prljavštine iznutra.

3. Za ponovno pričvršćivanje prskalice (C), umetnite element za ugradnju (B) u prskalicu i pričvrstite ga u dovodnu cijev (A) okretanjem u smjeru kazaljke na satu. Provjerite je li element za ugradnju zaključan na pravo mjesto.

4. Ako je primjenjivo za vaš model: Postavite ladicu za pribor za jelo na vodilice i ponovno pričvrstite graničnike. 


 


Za više informacija o modelu svoje perilice posuđa provjerite korisnički priručnik. Korisnički priručnik možete pronaći ovdje.

Rezervni dijelovi & dodatni pribor
Rezervni dijelovi & dodatni pribor

Pronađite originalne rezervne dijelove za Vaš uređaj putem našeg Contact centra i mi ćemo vam ih dostaviti direktno na Vašu kućnu adresu.