Simboli i funkcije na vašoj Electrolux pećnici

Zadnje ažurirano 17.8.2023. 13:32

Pečenje u pećnici u kuhinji
Vaša Electrolux pećnica dolazi s nizom različitih korisnih funkcija i programa za unaprjeđenje iskustva pripreme jela. U nastavku možete pronaći pregled različitih funkcija i simbola kako biste najbolje iskoristili svoju pećnicu.

Različite Electrolux pećnice mogu imati različite funkcije i programe. Također, nazivi funkcija i simboli mogu se razlikovati ovisno o modelu. Provjerite koje funkcije i simboli odgovaraju vašem modelu pećnice.

Svakodnevna priprema jela

Najčešće korištene funkcije kuhanja i opis svake od njih navedeni su u nastavku. Također su navedene preporuke o tome zašto i kako najbolje koristiti svaku funkciju kako bi se osigurali optimalni rezultati.

Tradicionalno kuhanje (gornji i donji grijač)
Za svakodnevnu pripremu jela na jednoj razini. Za sve od složenaca do pekarskih proizvoda.

Preporučena upotreba:
  • Upotrebljavajte samo jednu razinu kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila iznad i ispod jela. Upotrebom dodatne razine sprječava se širenje topline.

Kuhanje samo ventilatorom 

Za svakodnevnu pripremu jela na do tri razine u isto vrijeme. Ventilator uzrokuje kruženje vrućeg zraka tako da se namirnice ravnomjerno peku bez miješanja mirisa.

Preporučena upotreba:
  • Temperaturu namjestite na 20 ºC manje nego kod uobičajenog kuhanja.

Vlažno pečenje ventilatorom 

Za lagane i meke rezultate prilikom pečenja na jednoj razini. Dobro za kolače, kekse i slatke pekarske proizvode. Štedi energiju iskorištavanjem preostale topline.

Preporučena upotreba:
  • Držite vrata zatvorenima kako bi se sačuvala vlažnost.

Donje grijanje 

Ravnomjerno zapecite donju stranu jela. Dobro za pizze i pite, zapeći kolač ili quiche.

Preporučena upotreba: 

  • Upotrijebite donju razinu pećnice.

Grill (Full Grill) 

Ravnomjerno ispecite ili dodatno zapecite povrće i meso kao na roštilju.

Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite gornju razinu pećnice.

Turbo Grill 

Pecite veće komade mesa ili peradi s kostima za mekane rezultate i hrskavu koricu. Zahvaljujući kombinaciji vrućeg zraka i gornjeg grijanja, namirnice su ravnomjerno zapečene sa svih strana.

Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite srednju ili donju razinu pećnice.
  • Upotrijebite sondu za hranu za najbolje pečeno meso.

Zapečena jela 

Lagano zapecite vrh na jelima poput lazanja ili gratiniranog krumpira za hrskavu koricu izvana i kremastu unutrašnjost.

Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite srednju razinu pećnice.


Kuhanje na pari

Kuhanjem na pari podignite svoja jela na višu razinu. Od peradi i pekarskih proizvoda do kremastih slastica i složenaca, očuvajte mekoću i vlagu svega što pripremate. Ako je vaša pećnica opremljena funkcijom kuhanja na pari, naučite kako ju upotrebljavati u nastavku.

Steamify® 

Za svakodnevno kuhanje na pari. Pećnica automatski prilagođava razinu pare na temelju odabira temperature. Kuhanjem na pari čuvaju se hranjive tvari, a okusi još više dolaze do izražaja u svemu što pripremate.

Preporučena upotreba:

  • Ako je temperatura niža od 100 ºC, namirnice možete odmah staviti u pećnicu, bez zagrijavanja.



Saznajte više o upotrebi funkcije Steamify®.




Vlažnost 

Mekano i sočno meso ili perad te hrskava, sjajna korica na kruhu ili pekarskim proizvodima postižu se zahvaljujući kombinaciji vrućeg zraka i pare. Ovisno o modelu pećnice, možete na raspolaganju imati do četiri razine vlažnosti za pripremu jela.


Dostupne su četiri razine vlažnosti:

  • Niska: Za složence, perad ili meso.
  • Srednja: Za gulaš s rebrima ili pečena rebarca, kruh ili tijesto od slatkog kvasca.
  • Visoka: Za osjetljivija jela kao što su kreme, pudinzi, paštete ili riba.
  • Puni intenzitet pare: Kombinacija pare i vrućine. Za povrće, perad, meso i složence.


Saznajte više o kuhanju na pari.

Podgrijavanje parom 

Nježno podgrijte jela i zadržite najbolji okus i teksturu. Za podgrijavanje ostataka i osvježavanje kruha ili pekarskih proizvoda starih jedan dan. Podgrijavanjem parom sprječava se isušivanje površine namirnica.

Preporučena upotreba:

  • Rešetku stavite na sredinu pećnice.

 

Saznajte više o funkciji Podgrijavanje parom.

SteamBake / Kuhanje samo ventilatorom PLUS 

Ravnomjerno pecite kruh mekan iznutra i hrskav izvana s povremenim mlazovima pare. Za sve vrste pečenog tijesta.


Pečenje kruha

Ravnomjerno pecite kruh mekan iznutra i hrskav izvana s povremenim mlazovima pare. Za sve vrste pečenog tijesta.


Saznajte više o pečenju kruha s upotrebom pare.

Jogurt 

Za kremasti i gusti jogurt pripremljen kod kuće.

Preporučena upotreba: 

  • Dulje upotrebljavajte paru za kiseliji okus.

Sous Vide 

Kuhajte na precizno određenoj temperaturi u vakuumski zatvorenim vrećicama za najbolji okus i teksturu povrća, ribe, peradi ili mesa.

Saznajte više o kuhanju tehnikom Sous Vide .


Priprema

Vaša pećnica može biti opremljena praktičnim funkcijama koje vam omogućuju uštedu vremena i što jednostavniji proces pripreme jela od pećnice do stola. Odmrzavanje namirnica nikad nije bilo brže ili jednostavnije. Zagrijte tanjure prije posluživanja i stvorite restoranski ugođaj u vlastitom domu. Održavajte jelo toplim dok se drugi dio obroka priprema ili morate pričekati s posluživanjem.

Odmrzavanje 

Nježno odmrznite zamrznutu hranu kako bi zadržala najbolji okus. Ventilator ravnomjerno raspoređuje zrak zbog čega je vrijeme odmrzavanja upola kraće u usporedbi s odmrzavanjem na sobnoj temperaturi.

Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite srednju razinu pećnice.
  • Za najbolje rezultate uklonite hranu iz ambalaže i stavite u vatrostalnu posudu.

Održavanje topline 

Za održavanje kuhanog jela toplim i spremnim za posluživanje. Pećnica održava stalnu temperaturu kako se hrana ne bi prekuhala ili prepekla.


Grijanje tanjura 

Lagano zagrijte tanjure prije posluživanja.

Preporučena upotreba:

  • Ako su tanjuri naslagani jedni na druge, okrenite ih svakih nekoliko minuta kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila.


Posebne funkcije

Vaša pećnica može biti opremljena funkcijama za pripremu određenih specijaliteta kod kuće. Bez napora pripremite pizzu kao iz pizzerije, očuvajte voće i povrće, stavite tijesto da se diže i pripremajte recepte za sporo kuhanje uz Posebne funkcije.

Pizza 

Ravnomjerno ispecite tijesto s hrskavom koricom. Za pizzu, quiche, tart ili pitu.


Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite donju razinu pećnice.
  • Zagrijte posudu za pečenje zajedno sa pećnicom.


Saznajte više o Pizza funkciji.

Čuvanje namirnica 

Konzervirajte sočno voće i povrće na niskim temperaturama.

Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite donju razinu pećnice.
  • Za najbolje rezultate upotrijebite staklenke s hermetičkim poklopcem. Izbjegavajte upotrebu staklenki s twist off poklopcem i metalne konzerve.
  • Pazite da se staklenke u pećnici ne dodiruju.

Sporo kuhanje/pečenje 

Pripremajte hranu na nižim temperaturama i s duljim vremenom kuhanja/pečenja kako biste očuvali hranjive tvari i dobili mekane rezultate. Dobro za variva ili prsa.


Dizanje tijesta 

Omogućuje dizanje tijesta zahvaljujući stalnoj temperaturi i vlažnosti prije pečenja. Možete upotrijebiti manju količinu kvasca za postizanje dobrih rezultat u jedan do dva sata, ovisno o sastojcima tijesta.

Preporučena upotreba:

  • Upotrijebite donju razinu pećnice.
  • Nije potrebno pokrivati tijesto.
  • Izbjegavajte dulje dizanje.


Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik. Svoj korisnički možete pronaći ovdje.