Kuhanje na pari – kako u potpunosti iskoristiti svoju Electrolux parnu pećnicu

Zadnje ažurirano 23.11.2023. 13:26

Kuhanje na pari – kako u potpunosti iskoristiti svoju Electrolux parnu pećnicu PUBLISHED

Created by
 
3/17/20 10:11 AM Last Updated 6/5/23 10:30 AM
61239 Views


 • This article is a part of PP Content Project 
 • ELX Brand
 • Make local adjustments to ALL CTAs within the article copy.
 • This was originally an Electrolux Zero2Hero article, but the content has been updated within the scope of PP Content Project in March 2023. 

Women steam cooking vegetables in a steam oven

Kuhanje na pari nudi nekoliko prednosti kao što je bolje očuvanje okusa, živih boja i hranjivih tvari. Predstavlja jedan od najnježnijih načina kuhanja. Namirnice nisu izložene prekomjernoj vrućini lonca ili tave zbog čega se inače isuše ili zagore, niti se kuhaju u kipućoj vodi koja može razgraditi važne vitamine i minerale koji su topivi u vodi. Pripremajte savršeno ukusna i zdrava jela uz Electrolux parnu pećnicu.

Na pari možete pripremati gotovo sve vrste namirnica – povrće, žitarice, morske plodove, perad, meso, kruh i kolače, na sve njih pozitivno utječe ovaj način kuhanja.Kako kuhati na pari?

Sve Electrolux pećnice nude kombinaciju pare i suhe topline za neograničene mogućnosti pripreme jela. Možete ručno odabrati kombinaciju pare i suhe topline ili pokrenuti funkciju Steamify® ako je dostupna za vaš model.

Preporučujemo da pećnica bude hladna prije nego što ju pokrenete kako biste najbolje iskoristili prednosti kuhanja na pari. Ako je pećnica već vruća kad ju pokrenete, imajte na umu da nećete vidjeti paru.

Electrolux parne pećnice imaju četiri razine pare. Vaša pećnica može imati sve razine ili samo neke. U nastavku donosimo općeniti vodič o upotrebi različitih razina pare:Na razini Puni intenzitet pare za pripremu zdravih i ukusnih namirnica upotrebljava se stalan dotok pare. Ta je razina savršena za nježnu pripremu namirnica poput povrća, riže, kuskusa i plodova mora (ribe, dagnji i kozica)
Na razini Visoka vlažnost za pripremu osjetljivih jela upotrebljava se spoj vrućega zraka i pare. Ta je razina savršena za osjetljiva jela poput krema, pudinga, pašteta i ribe
Na razini Srednja vlažnost za nježno se pirjanje upotrebljava spoj vrućega zraka i pare. Ta je razina savršena za rebarca ili dobro pečenu ribu, kao i za pečenje kruha i slatkih tijesta
Na razini Niska vlažnost za pripremu sočnih i hrskavih namirnica upotrebljava se spoj vrućega zraka i pare. Ta je razina savršena za meso, perad, ribu, gratinirana jela, složence, pečeno povrće, kao i za pečenje pita, muffina i keksa


Ručno namjestite razinu pare

1. Napunite spremnik za vodu do najviše razine kako je naznačeno
2. Gurnite spremnik na mjesto
3. U izborniku potražite funkciju za ručno namještanje razine pare
4. Odaberite željenu funkciju za ručno namještanje razine pare
5. Namjestite temperaturu
6. Pritisnite START

Pustite da Steamify® namjesti razinu pare

Ako je vaša pećnica opremljena funkcijom Steamify®, automatski će namjestiti razinu pare prema temperaturi koju ste odabrali. Zatim će odabrati odgovarajuću razinu pare u pravo vrijeme i po potrebi kombinirati sa suhom toplinom. Saznajte kako kuhati uz Steamify®.

Savjeti

 • Preporučujemo da pećnica bude hladna prije nego što ju pokrenete kako biste najbolje iskoristili prednosti kuhanja na pari
 • Ako želite da vam jelo ostane toplo, ne morate ga prekriti folijom jer vlažnost na jednak način štiti vaše namirnice
 • Kad pripremate jelo na razini Puni intenzitet pare, preporučujemo komplet Deluxe Steam koja dolazi s pećnicama opremljenima funkcijom Puni intenzitet pare


VAŽNO

 • U spremnik za vodu dodajte samo hladnu vodu. Ne upotrebljavajte filtriranu (demineraliziranu) ili destiliranu vodu. Ne upotrebljavajte druge tekućine. U spremnik za vodu ne dodajte zapaljive tekućine ili alkohol.
 • Ako je pećnica već vruća kad ju pokrenete, para se neće vidjeti
 • Ispraznite spremnik za vodu kad završite s kuhanjem
 • Zaostala voda može se kondenzirati u unutrašnjosti. Nakon završetka kuhanja pažljivo otvorite vrata pećnice. Kad se pećnica ohladi, osušite unutrašnjost mekanom krpom.
 • Povremeno ćete primiti obavijest da je potrebno očistiti parnu pećnicu od kamenca. Uklanjanjem kamenca sprječavate nakupljanje naslaga kamenca u parnom sustavu pećnice i omogućujete optimalan rad uređaja. Saznajte više o čišćenju pećnice od kamenca.


Saznajte više o pečenju kruha i kolača uz pomoć pare, ili kako podgrijati ostatke uz postavku Podgrijavanje parom.

Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje.

Tags

learn-moreelectroluxcookingovensteamreviewproduct-registrationpp-content-project