Kako peći uz Electrolux parnu pećnicu

Zadnje ažurirano 13.6.2024. 13:38
Baking bread and cake using a steam oven

Para je profesionalna pekarska tajna već godinama. Sada i vi možete postići iste rezultate kod kuće bez napora koristeći integrirane funkcije svoje Electrolux parne pećnice. Funkcije koje pećnica nudi ovise o modelu.


Uz svoju Electrolux parnu pećnicu možete peći na nekoliko različitih načina:

  • Funkcija za dizanje tijesta: Para stvara savršeno okruženje za ravnomjerno dizanje vašeg tijesta, koje se u pećnici diže brže i postaje prozračnije, bez brige o hladnom propuhu
  • Funkcija za pečenje kruha: Ispecite kruh od savršeno dignutog tijesta, sočne unutrašnjosti i hrskave korice
  • Funkcija Steamify®: Napravite ravnomjerno pečen kolač s mekom, vlažnom unutrašnjošću i bogatim okusom, kao i s pečenim hrskavim koricama
  • Ručno podešavanje: Ručno podesite nivo pare za pečenje kruha i kolača

Funkcija za dizanje tijesta

Funkcija za dizanje tijesta u parnoj pećnici pruža optimalno okruženje za dizanje tijesta.

  • Stavite tijesto u posudi na prvu rešetku. Nema potrebe da pokrivate tijesto, zahvaljujući vlazi
  • Izaberite funkciju za dizanje tijesta i promatrajte kako se tijesto počinje dizati
  • Temperatura se automatski podešava na 35 °C, što je prikladna temperatura za dizanje tijesta na paru

Funkcija za pečenje kruha

Koristite funkciju za pečenje kruha za pripremu kruha i peciva s profesionalnim rezultatima u pogledu hrskavosti, boje i sjaja korice.

Funkcija za pečenje kruha:

  • Dodaje paru koja doprinosi dizanju tijesta, a potom koristi kombinaciju pare i topline za postizanje savršene zlatno smeđe korice
  • Osigurava optimalnu temperaturu i okruženje za kvasna tijesta
  • Počinje na 180 °C, ali se temperatura propisana receptom za kruh koji pravite može podesiti i ručno

Funkcija Steamify®

Ukoliko vaša pećnica ima funkciju Steamify®, pečenje na pari postaje lakše nego ikad.

  • Izaberite Steamify® i podesite temperaturu navedenu u receptu. Na osnovu temperature, pećnica automatski podešava nivo pare koji vam je potreban
  • Kada koristite Steamify®, pećnica će vam reći kakve rezultate možete očekivati na osnovu temperature, na primjer, da je 155–230 °C savršena temperatura za pečenje ako želite da vaš kruh ili kolač ima hrskavu koricu i meku i sočnu unutrašnjost
  • Ako podesite tajmer na ovaj nivo temperature, donji grijač je uključuje tokom posljednjih nekoliko minuta kako bi se dobila hrskava donja strana. Saznajte više o tome kako se koristi Steamify®.

Ručno podešavanje nivoa pare

Ako vaša pećnica nema funkciju za pečenje kruha ili funkciju Steamify®, možete ručno podesiti željeni nivo pare. Kada pečete kruh ili kolač na pari, možete izabrati različite nivoe pare – i kombinirati ih sa suhom toplinom za hrskavu završnicu. U zavisnosti od svog modela pećnice, možete koristiti do četiri nivoa vlažnosti tokom kuhanja.

Ako imate tu mogućnost, izaberite:

  • Srednja vlažnost – za pečenje kruha i slatkih tijesta
  • Niska vlažnost – za pite, muffine i biskvite

Potom podesite željenu temperaturu i započnite s pečenjem. Završite svoje jelo suhom toplinom za hrskaviju koricu.

Savjeti

  • Pokušajte osvježiti stari kruh tako što ćete ga zagrijati na pari tokom nekoliko minuta. Funkcija podgrijavanja parom dostupna na izabranim modelima optimalna je za ovaj zadatak
  • Kada pečete peciva ili manje kvasne kruhove, pobrinite se da rub papira za pečenje ne prelazi rub plitice za pečenje. Višak papira za pečenje spriječava odgovarajući protok vrućeg zraka i ometa raspodjelu topline
  • Koristite slastičarsku pliticu s perforiranim otvorima, koji doprinose boljem kruženju topline, zahvaljujući čemu dobijate savršeno pečenu zlatnu koricu. 


Za više informacija o svom modelu pećnice, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovdje.