
Para je profesionalna pekarska tajna već godinama. Sada i vi možete postići iste rezultate kod kuće bez napora koristeći integrirane funkcije svoje Electrolux parne pećnice. Funkcije koje pećnica nudi ovise o modelu.
Uz svoju Electrolux parnu pećnicu možete peći na nekoliko različitih načina:
- Funkcija za dizanje tijesta: Para stvara savršeno okruženje za ravnomjerno dizanje vašeg tijesta, koje se u pećnici diže brže i postaje prozračnije, bez brige o hladnom propuhu
- Funkcija za pečenje kruha: Ispecite kruh od savršeno dignutog tijesta, sočne unutrašnjosti i hrskave korice
- Funkcija Steamify®: Napravite ravnomjerno pečen kolač s mekom, vlažnom unutrašnjošću i bogatim okusom, kao i s pečenim hrskavim koricama
- Ručno podešavanje: Ručno podesite nivo pare za pečenje kruha i kolača
Funkcija za dizanje tijesta
Funkcija za dizanje tijesta u parnoj pećnici pruža optimalno okruženje za dizanje tijesta.
- Stavite tijesto u posudi na prvu rešetku. Nema potrebe da pokrivate tijesto, zahvaljujući vlazi
- Izaberite funkciju za dizanje tijesta i promatrajte kako se tijesto počinje dizati
- Temperatura se automatski podešava na 35 °C, što je prikladna temperatura za dizanje tijesta na paru
Funkcija za pečenje kruha
Koristite funkciju za pečenje kruha za pripremu kruha i peciva s profesionalnim rezultatima u pogledu hrskavosti, boje i sjaja korice.
Funkcija za pečenje kruha:
- Dodaje paru koja doprinosi dizanju tijesta, a potom koristi kombinaciju pare i topline za postizanje savršene zlatno smeđe korice
- Osigurava optimalnu temperaturu i okruženje za kvasna tijesta
- Počinje na 180 °C, ali se temperatura propisana receptom za kruh koji pravite može podesiti i ručno
Funkcija Steamify®
Ukoliko vaša pećnica ima funkciju Steamify®, pečenje na pari postaje lakše nego ikad.
- Izaberite Steamify® i podesite temperaturu navedenu u receptu. Na osnovu temperature, pećnica automatski podešava nivo pare koji vam je potreban
- Kada koristite Steamify®, pećnica će vam reći kakve rezultate možete očekivati na osnovu temperature, na primjer, da je 155–230 °C savršena temperatura za pečenje ako želite da vaš kruh ili kolač ima hrskavu koricu i meku i sočnu unutrašnjost
- Ako podesite tajmer na ovaj nivo temperature, donji grijač je uključuje tokom posljednjih nekoliko minuta kako bi se dobila hrskava donja strana. Saznajte više o tome kako se koristi Steamify®.
Ručno podešavanje nivoa pare
Ako vaša pećnica nema funkciju za pečenje kruha ili funkciju Steamify®, možete ručno podesiti željeni nivo pare. Kada pečete kruh ili kolač na pari, možete izabrati različite nivoe pare – i kombinirati ih sa suhom toplinom za hrskavu završnicu. U zavisnosti od svog modela pećnice, možete koristiti do četiri nivoa vlažnosti tokom kuhanja.
Ako imate tu mogućnost, izaberite:
- Srednja vlažnost – za pečenje kruha i slatkih tijesta
- Niska vlažnost – za pite, muffine i biskvite
Potom podesite željenu temperaturu i započnite s pečenjem. Završite svoje jelo suhom toplinom za hrskaviju koricu.
Savjeti
- Pokušajte osvježiti stari kruh tako što ćete ga zagrijati na pari tokom nekoliko minuta. Funkcija podgrijavanja parom dostupna na izabranim modelima optimalna je za ovaj zadatak
- Kada pečete peciva ili manje kvasne kruhove, pobrinite se da rub papira za pečenje ne prelazi rub plitice za pečenje. Višak papira za pečenje spriječava odgovarajući protok vrućeg zraka i ometa raspodjelu topline
- Koristite slastičarsku pliticu s perforiranim otvorima, koji doprinose boljem kruženju topline, zahvaljujući čemu dobijate savršeno pečenu zlatnu koricu.
Za više informacija o svom modelu pećnice, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovdje.