Kako dizati tijesto u pećnici, ako nije opremljena posebnim programom?

Zadnje ažurirano 31.10.2023. 8:16

Problem

  • Kako dizati tijesto s kvascem u pećnici ako uređaj nema program za dizanje tijesta?
  • Priručnik za pećnice ne opisuje koja se postavka/opcija može koristiti za dizanje tijesta s kvascem.

Odnosi se na

  • Pećnice
  • Štednjaci

Rješenje

1. Idealna temperatura za dizanje kvasca je između 30°C i 40°C.

Na nižim temperaturama potrebno je više vremena da dizano tijesto dobije volumen.

2. Ako uređaj nije opremljen specijaliziranim programom za ovu namjenu, postupite na sljedeći način:

  • Postavite pećnicu na 30-40°C s bilo kojom vrstom grijanja (klasicno ili cirkulacija vrućeg zraka).
  • Pustite da se uređaj zagrijava 5 minuta i zatim isključite pećnicu.
  • Zatim zdjelu s dizanim tijestom stavite u pećnicu. Budući da dizano tijesto treba vlagu da naraste, pokrijte zdjelu npr. vlažnom krpom.
  • Zatvorite vrata pećnice.
  • Nakon otprilike 20 do 30 minuta, tijesto bi trebalo povećati volumen i može se dalje obrađivati kako je opisano u receptu.