Čišćenje i održavanje Electrolux pećnice

Zadnje ažurirano 23.4.2024. 7:29

Kitchen with ovens

Važno je redovito čistiti Electrolux pećnicu – i zbog higijene i kako bi pećnica i dodatna oprema funkcionirali najbolje što mogu. Jednostavnim i dosljednim održavanjem i čišćenjem pećnice poboljšat ćete njen radni učinak i kratkoročno i dugoročno.

Vaša se pećnica čisti na odgovarajući način ovisno o modelu i tipu. Različiti modeli Electrolux pećnica mogu imati različite funkcije za čišćenje kako biste se lakše brinuli o svojem uređaju – provjerite koje funkcije ima vaš model pećnice. Također iskoristite našu liniju dodatne opreme za održavanje pećnica.

Održavanje čistoće pećnice

Svakodnevno čišćenje:

 • Unutrašnjost: Idealno bi bilo unutrašnjost čistiti nakon svake upotrebe pećnice. Prebrišite unutrašnjost i unutarnju stranu staklenih vrata mekanom krpom.
 • Prednja strana pećnice: Očistite prednju stranu pećnice mekanom krpom, toplom vodom i blagim deterdžentom.
 • Metalne površine: Sredstvom za čišćenje očistite metalne površine.
 • Mrlje: Mrlje čistite blagim deterdžentom.

Za čišćenje prednje strane pećnice, metalnih površina i mrlja preporučujemo sprej za čišćenje pećnice i mikrovalne pećnice. 

Detaljnije čišćenje:

Prvo provjerite koje programe čišćenja ima vaša pećnica, za svakodnevno čišćenje i temeljito čišćenje. Povremeno će biti potrebno temeljito oprati bočne rešetke i staklena vrata. U nastavku možete pronaći pregled uputa za čišćenje tih elemenata.

 • Čišćenje bočne rešetke: Ako želite temeljito očistiti pećnicu, preporučujemo da uklonite bočne rešetke. To možete učiniti povlačenjem rešetki od stijenke pećnice, prvo s prednje strane, zatim stražnje. Bočne rešetke namočite u sudoperu ili ih operite u perilici posuđa.
 • Unutrašnja strana staklenih vrata: Unutrašnja strana staklenih vrata može se ukloniti radi čišćenja ako se zaprlja. Provjerite u korisničkom priručniku kako to napraviti na vašemu modelu pećnice. Pažljivo uklonite staklo i očistite mokrom krpom ili upotrijebite sredstvo za čišćenje pećnice za tvrdokorne mrlje. Preporučujemo sprej za čišćenje pećnice i mikrovalne pećnice.

Proizvodi za čišćenje

Preporučene proizvode za čišćenje možete kupiti u našoj internetskoj trgovini.

 • Sprej za čišćenje pećnice i mikrovalne pećnice
 • Čišćenje parne pećnice – Sredstvo za uklanjanje kamenca za parnu pećnicu
 • Komplet za čišćenje parne pećnice – sredstvo za čišćenje i uklanjanje kamenca

Podsjetnik za čišćenje

Mnoge naše pećnice opremljene su podsjetnikom za čišćenje. Pećnica će vas obavijestiti kad je vrijeme za čišćenje i/ili uklanjanje kamenca kako bi nastavila raditi u optimalnim uvjetima. Podsjetnike možete omogućiti ili isključiti u izborniku POSTAVKE ili im pristupiti kroz službenu aplikaciju.

Programi za čišćenje

U nastavku donosimo pregled različitih programa za čišćenje kojima su opremljene naše pećnice. Provjerite na pećnici ili u korisničkom priručniku kako biste saznali koji se program nalazi na vašem modelu.

Katalitičko čišćenje – katalitičke obloge upijaju masnoću koja se otpušta i lakše uklanja nakon pokretanja programa za čišćenje. Saznajte više o katalitičkom čišćenju.

Pirolitičko čišćenje – prljavština, masnoća i ostatci hrane pretvaraju se u pepeo na visokim temperaturama i brišu se bez napora. Saznajte više o pirolitičkom čišćenju.

AquaClean – upotrebljava vlagu za pripremu masnoće i ostataka hrane za lakše čišćenje pećnice. Saznajte više o značajci AquaClean.

Ako imate parnu pećnicu

Ako imate parnu pećnicu, možda imate i programe u nastavku.

Parno čišćenje – funkcija automatskog čišćenja koja upotrebljava paru za omekšavanje masnoće i ostataka hrane što olakšava čišćenje pećnice. Saznajte više o parnomčišćenju.

Parno čišćenje PLUS – intenzivniji program parnog čišćenja. Saznajte više o parnom čišćenju.

Sušenje – pokrenite ovaj program čišćenja za sušenje unutrašnjosti pećnice nakon kuhanja na pari.

Uklanjanje kamenca – potrebno je povremeno očistiti sustav za paru od kamenca. To vam omogućuje ova funkcija. Saznajte više o uklanjanju kamenca.

VAŽNO

 • Obvezno provjerite je li pećnica hladna prije čišćenja
 • Obvezno provjerite je li pećnica hladna prije čišćenja kad upotrebljavate sprej za čišćenje pećnice. Sredstvo za čišćenje nanesite na krpu i prebrišite unutrašnjost. Ne nanosite sprej izravno na unutrašnje stijenke pećnice jer sredstvo za čišćenje s vremenom može oštetiti kabele iza ventilatora
 • Upotrebljavajte isključivo neabrazivno sredstvo za čišćenje


Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje.